Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

"ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΚΟΥΤΙ"

H ιστορία αρχίζει πριν από καιρό όταν ένας πατέρας τιμωρεί την 5 χρόνη κόρη του για ένα πολύτιμο αντικείμενο που έχασε.Ήταν φτωχοί και δεν είχαν καθόλου χρήματα!
Χριστούγεννα ...και την επόμενη μέρα πήγε το παιδί ένα δώρο στο πατέρα του και του είπε, 
"Aυτό είναι για σένα μπαμπά "
O πατέρας ξαφνιάστηκε στην αρχή, θύμωσε όμως πολύ όταν άνοιξε το κουτί και αυτό ήταν άδειο, μίλησε με βαρύ τόνο στη κόρη του :
"Δεν ξέρεις ότι όταν κάνεις ένα δώρο πρέπει να έχει και κάτι μέσα ?


Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Το χωριό μας είναι το μέρος που ηρεμεί τη ψυχή μας, Το μέρος που μεγάλωσες πάντοτε θα είναι το πιο αγαπημένο...

Το μέρος που μεγάλωσες πάντοτε θα είναι το πιο αγαπημένο σου επειδή μέσα σε αυτό ζουν οι άνθρωποι που αγαπάς πιο πολύ. Εκείνο το μέρος το οποίο πάντοτε θα σου θυμίζει περασμένες -άσχημες ή όμορφες- στιγμές. Στιγμές που μέσα σε αυτό το περιβάλλον έζησες από μικρό παιδί, μεγάλωσες και έγινες ο άνθρωπος ο οποίος είσαι σήμερα.
Μπορεί να έφυγες είτε για σπουδές, είτε για δουλειά, είτε για άλλους πιο προσωπικούς λόγους, όμως πάντα θα γυρνάς πίσω σε αυτό. Θα γυρνάς γιατί σε αυτό ανήκεις πραγματικά. Μπορεί κάποιες φορές να μην υποστηρίζεις αυτή την άποψη, όμως πάντα θα σας δένει κάτι πολύ σημαντικό.

Ίσως είναι μια λογική έλξη, ίσως είναι μοιραίο ή ίσως κάτι πιο συγκεκριμένο. Πάντοτε θα μετράς αντίστροφα τον χρόνο ώστε να πας πίσω σε αυτό. Πάντα θα το αποχωρίζεσαι με δάκρυα και ποτέ δε θα το λησμονείς. Θα το αναζητάς και θα σε αναζητάει. Όπως η Πηνελόπη περίμενε με τόση ανυπομονησία για χρόνια τον Οδυσσέα, έτσι και το πατρικό σου στο χωριό μένει εκεί να σε περιμένει.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Η ελιά και ο συμβολισμός της!

Ελιά, σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας.
Θεϊκό δώρο. Δέντρο του καλού συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως.
Σύμβολο ειρήνης και νίκης, σύμβολο αθανασίας και ευφορίας.

Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι' αυτό και το μοναδικό βραβείο που
έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος». Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, 
η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Xριστούγεννα, η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου!

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου…Η εποχή που περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία  και λαχτάρα, που έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να «μιλάει» στο παιδί που κρύβεται μέσα μας, που μας παρασύρει στο ατμοσφαιρικό της σύμπαν και κάνει κάθε όνειρο να φαντάζει πραγματικότητα!
Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι και μικροί λατρέβουμε τις μέρες της γιορτής. Η θαλπωρή τους μας ζεσταίνει την καρδιά. Η λάμψη τους μας μαγεύει και μας ταξιδεύει σε μέρη ονειρικά, Η γεύση τους μας συναρπάζει και δίνει αφορμές για τα πιο λαχταριστά οικογενειακά ανταμώματα γύρω από το γιορτινό τραπέζι!

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

«καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. 6,31), όπως δηλαδή θα θέλαμε να μας φέρονται, έτσι να φερόμαστε κι εμείς στους άλλους.

" Πατέρα, δεν αντέχω άλλο τη γυναίκα μου, θέλω να τη σκοτώσω, αλλά φοβάμαι ότι θα με καταλάβουν.
Μπορείς να με βοηθήσεις";

Ο πατέρας απάντησε: " Ναι, μπορώ, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα... Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα υποψιαστεί ότι ήσουν εσύ αυτός που την σκότωσε.
Γιαυτό θα Θα πρέπει από δω και πέρα να την προσέχεις, να είσαι ευγενικός, ευγνώμων, υπομονετικός, να την αγαπάς, λιγότερο εγωιστής, να ακούς περισσότερα, να είσαι πράος, να μη νευριάζεις με το παραμικρό... Και έτσι όλοι θα βλέπουν την συμπεριφορά σου και δεν θα σε υποψιαστούν..
Βλέπεις αυτό το δηλητήριο εδώ;
Κάθε μέρα θα βάζεις λίγο στο φαγητό. Έτσι θα πεθάνει σιγά-σιγά".

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Ο λόγος που αρρωσταίνουμε - Ο Ιπποκράτης μας δίνει την απάντηση

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Και πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.

Είναι τραγικό σήμερα να μην γνωρίζουμε καν την τεράστια δύναμη της ψυχικής μας κατάστασης αλλά και των σκέψεων που προέρχονται από αυτήν, και πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό και επηρεάζει το σώμα μας.
Μόνο τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιατρική άρχισε να μελετά και να αποδέχεται την επίδραση των σκέψεων στην υγεία μας.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Αρχαία Ελλάδα: Η διατροφή μια μυστική ιεροτελεστία όχι μία ικανοποίηση ανάγκης – Όλα τα μυστικά

Οι συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων δεν βασίζονταν στην ταχύτητα και την εξοικονόμηση χρόνου όπως του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά προέκυπταν από μια βαθιά και λεπτομερή μελέτη των αναγκών του σώματος και του πνεύματος.

Η διατροφή τους, που αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφικής τους θεώρησης, υπάκουε σε κανόνες που συνδύαζαν την απόλαυση με την ευεξία. Είναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να γνωρίσουμε πώς φρόντιζαν εκείνοι μια από τις πιο βασικές ανάγκες τους, ακόμα κι αν σήμερα είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πώς θα αναπτύξουμε την παραγωγή του ελληνικού κρασιού

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Στέλλα Μαντουλίδου

Γύρω στα 1850, ένας Γερμανός επαναστάτης, ο Charles Krug, κατάφερε να βγει από τις Γερμανικές φυλακές και μετανάστευσε στην Αμερική. Το 1861 έχτισε στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια ένα οινοποιείο, που ήταν το πρώτο τυποποιημένου κρασιού στην περιοχή. Στην συνέχεια, το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι πολλοί. Από το 1880 και μετά, το πανεπιστήμιο της περιοχής, βλέποντας το ενδιαφέρον, άρχισε να εμπλέκεται στα αμπελουργικά πειράματα και στις ποικιλίες των ευρωπαϊκών σταφυλιών. Αυτό προκάλεσε έκρηξη στο ενδιαφέρον για το νέο αντικείμενο της αγροτικής παραγωγής, για όλους εκείνους τους  αποφασισμένους για επιτυχία ανθρώπους. Το 1891 ξέσπασε στην Καλιφόρνια  επιδημία  φυλλοξήρας τόσο καταστροφική, που είναι σίγουρο ότι όσοι είχαν φυτέψει αμπέλια στην περιοχή δεν ήθελαν να το ξανακάνουν άλλη φορά στη ζωή τους. Η καταστροφή αυτή ώθησε το πανεπιστήμιο να κάνει εκτεταμένες έρευνες και πειράματα στους κλώνους, ώστε να παραχθούν νέοι και ανθεκτικοί στην καταστροφική ασθένεια, που χρησιμοποιήθηκαν  στις νέες φυτεύσεις όταν το κακό χτύπησε στην συνέχεια και τους αμπελώνες της Ευρώπης.
Στη δεκαετία 1950-60, οι άνθρωποι του πανεπιστημίου και οι οινοποιοί της ίδιας περιοχής
έλυσαν πολλά προβλήματα, π.χ. πειραματίστηκαν πώς να ελέγξουν τη ζύμωση του κρασιού, να αξιοποιήσουν στη γεύση τα ξύλινα βαρέλια και πώς με τη χρήση της ψύξης να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα των λευκών κρασιών. Σήμερα, στην περιοχή με επίκεντρο το πανεπιστήμιο καταφθάνουν ταλαντούχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, για να  εργαστούν με καινοτόμες ιδέες και συνεχείς προκλήσεις για μεγάλα κρασιά. Πολλά από αυτά έχουν ξεπεράσει σε επιδόσεις και τιμές τα πολύ ακριβά γαλλικά, που πίσω τους έχουν  σημαντική παράδοση και μηχανισμό για παραγωγή και προώθηση μεγάλων κρασιών με υπεραξίες.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η τέχνη να είσαι γεμάτος!

Να έχεις τσέπες… και μία και δύο και τριαντα δύο τσέπες, ώστε να γεμίζουν και να ξεχειλίζουν από τα καλά της ζωής σου.
Την εποχή της συγκομιδής να ‘ χεις και χέρια ανοιχτά που να βαστούν διπλή και τρίδιπλη τη συγκομιδή της ζωής σου. Να ξέρεις να φορτώνεις δώρα τον εαυτό σου... μεγάλο χάρισμα!
Ανήκω συχνά στους εργασιομανείς, αλλά και σε αυτούς που φροντίζοντας για όλους και για όλα, ξεχνάνε να πάνε στον τρύγο της δικής τους ζωής, παραμελούν να νοιαστούν το δικό τους χωράφι, τόσο γεμάτο ευλογίες και δώρα. Δεν είναι να απορείς που μετά ο άδειος άνθρωπος, ο ξεζουμισμένος, συνεχίζει καίγοντας τα λάδια του μέσα στη γκρίνια και τη στένα!
Εξαιρετική δεξιότητα ζωής να μπορείς να γεμίζεις τα «ερμάρια» της ψυχής σου. Να είσαι άνθρωπος με εσωτερικές αποθήκες που αφθονούν και ξεχειλίζουν εύκολα… Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει ποτέ από μόνο του, κι αν περιμένεις που θα μπορούσε να είναι αγοραστό, τότε είσαι ακόμα πιο φτωχός από ότι νομίζεις…Όπως κάθε τι πολύτιμο θα χρειαστεί να το καλλιεργήσεις με πειθαρχία και επιμονή.
- Να μην προσπερνάς ούτε το πιο μικρό ίχνος απόλαυσης χωρίς να σταματάς, για να προλάβουν όλες οι αισθήσεις να το καταγράψουν στο πλήρες.
- Να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στο δικό σου «Εύρηκα», το επιφώνημα της χαράς κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι, όσο μικρό και να’ναι…κι ας σου φαίνεται στην αρχή, όταν είσαι αμάθητος, υπερβολικό κάτι τέτοιο.
- Να νιώθεις κάθε μέρα τη Χάρη που περιβάλλει τη ζωή σου, ώστε, κι αν κάτι σε ταλαιπωρεί, όμως έχεις κάπου να ακουμπήσεις, κάτι που απολαμβάνεις, κάτι ή κάποιος που σε στηρίζει… εκεί είναι που μαθαίνεις ο,τι δύσκολο κι αν σου φέρνει η ζωή, να σε γεμίζει αντί να σε αδειάζει!!!

Πηγή: F/B, Agnes Alice Mariakaki

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Το σύνδρομο του μεγαλείου, του εξαιρετικού...

Το σύνδρομο του μεγαλείου, του εξαιρετικού, το έχω ζήσει στο μέγιστο βαθμό του. Να πρέπει να ξεπερνώ συνέχεια τον εαυτό μου, να είναι πάντα η επόμενη δουλειά μουκαι η επόμενη εμπειρία μου καλύτερη, να μετακινώ συνέχεια τα goal posts για να φτάσω κάτι ακόμα πιο μεγάλο και ακόμα πιο σπουδαίο…
Λογικό… εκατομμύρια πληροφορίες θα πολιορκήσουν το ραντάρ μου κάθε μέρα από τις οθόνες μου, και εκείνες που τελικά θα καταφέρουν να σπάσουν το φράγμα της προσοχής μου θα είναι αναγκαστικά ακραίες… ο,τι ακραία ασύνηθες, ακραία σοκαριστικό, ακραία μεγαλειώδες, ακραία απίστευτο, ακραία συνταρακτικό, θλιβερό, τρομακτικό ή ευχάριστο.…

Κι αφού ο «σκληρός» του μυαλού μου σιγά σιγά εθίζεται να καθηλώνεται μόνο από τα συνταρακτικά ή μεγαλειώδη… αίφνης η μισή και παραπάνω ζωή μου βγαίνει να είναι βαρετή κι ασήμαντη! Γιατί αν δεν είσαι σούπερ σπεσιαλ δεν είσαι τίποτα απολύτως…αν δεν έχεις εφεύρει έστω τη φωσφοριζέ καρφίτσα, αν δεν έχεις κολυμπήσει με πατίνια ή αν δεν έχεις πάει στο Πινατούμπο (ή έστω αν δεν έχεις σπάσει στο ξύλο μερικούς) πώς αντέχεις να ζεις; Βλέπω γύρω μου ανθρώπους (και τον εαυτό μου βέβαια) με την αγωνία να κάνουν περισσότερα, να πάνε ψηλότερα, να έχουν τα καλύτερα, να αποδείξουν περισσότερο τον εαυτό τους…να νιώθουν losers επειδή η Google βομβαρδίζει τους βολβούς των ματιών τους με χιλιάδες τυπάδες που έχουν πατήσει στο φεγγάρι (περίπου) ξυπνώντας απλά με καλή διάθεση το πρωί..χα!

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η κύρια ιδιότητα του δασκάλου η Αγάπη για το παιδί, για όλους τους μαθητές, για όλα τα παιδιά του κόσμου!

Ευαγ. Παπανούτσος: O δάσκαλος συνθλίβει το χρόνο μέσα του και παραμένει παιδί
Ο αείμνηστος Δάσκαλος  Ευάγγελος  Παπανούτσος  είχε δώσει στο βιβλίο του “Δρόμοι ζωής “την ουσία του δασκάλου...
“Δάσκαλος δεν είναι αυτός που μαθαίνει στα παιδιά μας τα σχολικά γράμματα,μουσική ,καλούς τρόπους..Αυτά τα μαθήματα είναι εξωτερικά,,Μένουν στην επιφάνεια σαν τα ρούχα που φορούμε.Δεν εισχωρούν παράμεσα στην ψυχή μας,δεν μας πλάθουν,δεν διαμορφώνουν αυτό που λέμε προσωπικότητα:Πνεύμα ,ήθος ,χαρακτήρα.Εκτός αν εκείνοι που τα προσφέρουν δεν περιορίζονται στην απλή μετάδοση γνώσεων αλλά τα χρησιμοποιούν ως μέσα να για να πετύχουν το στόχο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Τα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου)


Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της).
Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.
Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ!

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι (Μηνάγια) Μεσσηνίας;
Τι σας αρέσει ή τι δεν σας αρέσει στο χωριό;
Γράψτε μας τη γνώμη σας πιο Κάτω!
           Mοιραστείτε στα σχόλια τις δικές σας σκέψεις - ιδέες σχετικά με το θέμα!

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ηλιοτρόπιο: Το φυτό που ακολουθεί τον Ήλιο!

Για τα ηλιοτρόπια, το καλοκαιρινό ρέιβ πάρτι διαρκεί εβδομάδες. Βλαστοί και άνθη χορεύουν ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφονται αργά προς την ανατολή, περιμένοντας το επόμενο ξημέρωμα. Αντίθετα όμως από ότι θα φανταζόταν κανείς, τα ηλιοτρόπια δεν αντιδρούν μόνο στο φως.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυτοβιολογίας, τα ηλιοτρόπια χορεύουν σύμφωνα με τους βιορυθμούς τους. Ακόμα και όταν αναπτύσσονται κάτω από σταθερό τεχνητό φωτισμό, γέρνουν τους βλαστούς τους χάρη σε έναν ασύμμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων τους.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος της επιθεώρησης «Nature», ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις πειραματίστηκαν με τον ηλίανθο τον ετήσιο (Helianthus annuus), το πιο γνωστό από τα περίπου 25 είδη ηλίανθου, αυτό που δίνει τους γνωστούς ηλιόσπορους.

Πηγή: apocalypsejohn.com

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα, για το έντερο, την αναιμία, την οστεοπόρωση, την πίεση, τον διαβήτη, την λίμπιντο

Το σύκο είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως αυτό της νοτιοδυτικής Ασίας αλλά και της Μεσογείου.
Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Η συκιά είναι φυλλοβόλο δένδρο με 6-8 μέτρα ύψος, με φλοιό λείο, γκριζο-ασημί και χοντρά κλαδιά που περιέχουν γαλακτώδη χυμό.
Τα φύλλα είναι επαλάσσοντα, έμμισχα μέχρι 20 εκατοστά, παλαμοβόλα, καρδιοειδή στη βάση και ρυτιδωμένα στο επάνω μέρος. Στο κάτω μέρος μπορεί να είναι και τριχωτά. Τα πολυάριθμα, μικροσκοπικά άνθη είναι απλά μέσα σε σαρκώδη αχλαδόμορφη ανθοδόχη που φέρει ανοιχτό πόρο στην κορυφή. Τα αρσενικά άνθη βρίσκονται κοντά στον πόρο, ενώ τα θηλυκά προς τα κάτω και τα πλάγια τοιχώματα. Ο καρπός της συκιάς είναι σαρκώδης, γλυκός.
Υπάρχουν, περίπου 600 ποικιλίες σύκων σε όλο τον κόσμο... 
Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα, αλλά και ξηρά σύκα.

Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. O Αμερικανικός Σύλλογος Διατροφής έχει καθορίσει ότι το αποξηραμένο σύκο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες.
Περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιoξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Συνεπώς τα σύκα είναι πασίγνωστα για τις υπακτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό

Ιδιότητες και ενδείξεις
Τα σύκα  χρησιμοποιούνται για τα αποστήματα στα ούλα και τις στοματικές φλεγμονές.
Θεραπεύουν όγκους.

Τα σύκα τονώνουν το μυαλό.
Χρησιμοποιούνται σε δηλητηρίαση.
Σε έγχυμα τα σύκα κάνουν για πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ουλίτιδα, χρόνια καταρροή, φλεγμονές κύστης και νεφρών, την ευλογιά. την ιλαρά και την οστρακιά
Είναι τονωτική, παχυντική τροφή που χαλαρώνει τα έντερα, ανακουφίζει το στήθος και γιατρεύει πολλούς όγκους...
Τα σύκα φρέσκα είναι τονωτικά, παχυντικά, διουρητικά, ευκοίλια και ρίχνουν την πίεση.
Τα σύκα τονώνουν σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους.
Τα σύκα κάνουν και για όσους νιώθουν έντονα το κρύο το χειμώνα.

Τα φύλλα συκιάς
Το γάλα των φρέσκων φύλλων και σύκων, με συχνές επαλείψεις πρωί και βράδυ βοηθούν να ξεφορτωθείτε κάλους, σκληρύνσεις, κρεατοελιές και να ξεπεράσετε τον πονόδοντο. Προσοχή, όμως, αν πάει στα ούλα είναι καυστικό..
Εξουδετερώνει το δηλητήριο των σκορπιών.
Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λέπρας.
Ο γαλακτερός χυμός πήζει το γάλα των ζώων και χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει πυτιά.
Για το άσθμα καπνίστε αποξηραμένα φύλλα συκιάς 
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σύκα, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.
Σίγουρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του το σύκο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα δυσκοίλια ή σε άτομα με αιμορροΐδες.

Καρδιαγγειακή υγεία:
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οστική πυκνότητα και «όπλο» κατά του καρκίνου:
Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης) επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης. Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει επικεντρωθεί και στα πλεονεκτήματα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Έλεγχος ινσουλίνης και βάρους:
μόνο το φρούτο, αλλά και τα φύλλα της συκιάς, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης.
Το φρούτο όσο και το εκχύλισμα φύλλων συκιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μαζί με τα γεύματα διαβητικών με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης.
Παρότι τα σύκα περιέχουν αρκετή γλυκόζη, η μοναδική περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά απαραίτητα σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Τα αποξηραμένα σύκα ενδείκνυνται τις κρύες νύχτες του χειμώνα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Αυτή που δρα ευεργετικά στον ερεθισμένο λαιμό, είναι η κολλώδης ουσία τους, η οποία όταν αναμιγνύεται με το νερό, διογκώνεται, και γίνεται «ασπίδα» απέναντι στον πόνο και τον ερεθισμό.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό. Το σύκο επιδρά στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.
Αποξηραμένα σύκα-Διατροφική αξία
Η ιδιαιτερότητα των σύκων όσον αφορά τη διατροφική τους αξία , είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.

Αυτό που καθιστά τα αποξηραμένα σύκα ως ένα από τα ιδανικά σνακ για την καθημερινή διατροφή είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα αποξηραμένα σύκα είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΠΩΣ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ















Ο Άγιος Κωνσταντίνος έστειλε την μητέρα του, την Ελένη, στα Ιεροσόλυμα για να ανακαλύψει σε ποιο σημείο βρισκόταν ο Τάφος του Κυρίου και ο Τίμιος Σταυρός Του, γιατί οι Εβραίοι είχαν ρίξει επάνω τους χώματα και τα είχαν θάψει για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος από την ιστορία του Χριστού.
Η βασιλομήτωρ αυγούστα Ελένη, στα τέλη του καλοκαιριού του έτους 326 μ.Χ. ήταν περίπου 80 ετών. Παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε να αναλάβει τους κόπους ενός δύσκολου για την ηλικία της ταξιδιού.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ… ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!

Ο παππούς και η γιαγιά! Ή αλλιώς, οι σούπερ ήρωες κάθε ελληνικής οικογένειας που συνωμοτούν εναντίον όλων των δυνάμεων του σύμπαντος μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν το ομορφότερο δώρο που τους χάρισαν ποτέ τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους. 
Απρόθυμοι να υπακούσουν σε νόμους και κανόνες και μόνιμα εξοπλισμένοι με κάθε είδους λιχουδιά, γλύκισμα, παιχνίδι και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, oι παππούδες και οι γιαγιάδες «κακομαθαίνουν» συνεχώς και αδιαλείπτως τα εγγόνια τους μοιράζοντας αόρατα συγχωροχάρτια για οποιαδήποτε σκανταλιά τους. 

Παρ’ όλα αυτά, το ιδιαίτερο είδος αγάπης που δέχεται ένα παιδί από τον παππού και την γιαγιά του είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει μέσα από οποιαδήποτε άλλη σχέση. 

«Από την επαγγελματική μου εμπειρία με ομάδες γονέων, ένα κοινό θέμα που προκύπτει στους κόλπους της ελληνικής οικογένειας είναι το θέμα του παππού και της γιαγιάς» λέει η ελληνικής καταγωγής κλινική ψυχολόγος Δέσποινα Πασχάλη, σε συνέντευξή της στο «Νέο Κόσμο».


Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Tο Μέλλον είναι ψηφιακό, Είμαστε προετοιμασμένοι?

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε  για τις σύγχρονες προκλήσεις  και να προτείνουμε καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα μας βοηθείσουν   να μεταβούμε ομαλά  και με ασφάλεια στη νέα ψηφιακή εποχή?

Χρειάζεται  αλλαγή  κουλτούρας ως απαραίτητου συστατικού επιτυχίας για τον απαιτούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό των πραγμάτων? 

Χρειάζεται  αλλαγή  κουλτούρας ως απαραίτητου συστατικού επιτυχίας για τον απαιτούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό των πραγμάτων? 

 Κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων........
Χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό!

ΑΝ Η Ελλάδα θέλει να γυρίσουν τα παιδιά της πίσω, θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες! ! !

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το ήθος των γονιών είναι αυτό που χτίζει το χαρακτήρα των παιδιών

Το παράδειγμα των γονιών έχει την πιο μεγάλη σημασία. Πώς μπορεί το παιδί ν’ αναπτύξει τη συνήθεια της τάξης όταν η μητέρα και ο πατέρας του είναι ανέμελοι ή χωρίς μέθοδο; Πώς μπορεί να γίνει παραγωγικό κι εργατικό όταν κανένας άλλος στην οικογένεια δεν επιδίδεται σε μια συστηματική ρουτίνα εργασίας;
Πώς μπορεί να αποκτήσει λεπτούς τρόπους αν χυδαίοι καυγάδες και βρισιές ακούγονται καθημερινά στο σπίτι του;

Μόνο κάτω από μια συνθήκη μπορεί το παιδί ν’ ακολουθήσει στην ανάπτυξη του μια πορεία αντίθετη με το παράδειγμα που του δίνουν: αν το παιδί είναι εχθρικό απέναντι στους γονείς του. Στην περίπτωση αυτή ένα κακό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ένα παιδί, προκειμένου ν’ αναπτύξει αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο ενός τίμιου άντρα, ή μιας έντιμης κι ικανής γυναίκας, που έχουν βγει μέσα από μια διαλυμένη κι αποχαλινωμένη οικογένεια.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Λουντέμης: Πάντα ανέβαινε, κι αν δεν βρεις δρόμο φτιάξε!



Πάντα ανέβαινε.
Ακόμη πιο ψηλά.
Στη κορφή σε περιμένει η αγάπη μ’ ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.

Ανέβα…
‘Ολο μπρος. ’Ολο ψηλά.
Κι αν δεν βρεις δρόμο Φτιάξε.
Στην αγάπη δεν υπάρχουν δρόμοι έτοιμοι, τους φτιάχνεις εσύ.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

5 υγιεινές τροφές που γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν καταναλώνονται μαζί

Προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας όσο το δυνατόν πιο καλή, το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Οι ολοκληρωμένες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι γεμάτες με αυτές τις σημαντικές ενώσεις. Αυτές μας βοηθούν με φυσικό τρόπο να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή και να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες ασθένειες.
Ως γιατρός και ιδρυτής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής Kaplan, εξηγώ επίσης στους ασθενείς μου ότι η βέλτιστη διατροφή μπορεί να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Έχετε ακούσει για τη «συνέργεια των τροφίμων»; Πρόκειται για μια ιδέα που έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει ότι ορισμένα συστατικά διαφορετικών τροφίμων λειτουργούν συνδυαστικά και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά οφέλη στο σώμα μας.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Η ελιά μειώνει τη χοληστερόλη!

Η διατροφή μας περιλαμβάνει μια σειρά φαγητών που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Ένα σαφές παράδειγμα αυτού είναι η ελιά, που είναι πάντα παρούσα στη διατροφή πολλών νοικοκυριών.


Πολλοί αγνοούν ότι η ελιά είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε συστατικά λιπαρών υψηλής ποιότητας. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μεγάλη ποσότητα μεταλλευμάτων και σημαντική περιεκτικότητα καροτενίων (προβιταμίνη Α), βιταμίνη C και θειαμίνη. Επιπλέον, περιέχει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και έχει 150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.