Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΙΠΛΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

ΟΙ  ΔΙΠΛΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΓΛΥΚΟ  ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ  ΣΕ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ  ΛΑΔΙ!  ΔΙΟΤΙ  ΨΥΝΟΝΤΑΙ  ΜΕΣΑ  ΣΕ  ΠΟΛΥ  ΛΑΔΙ!

Οι δίπλες αποτελούν παραδοσιακό γλυκό της Μεσσηνίας και θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να αποτελέσει τη “σταρ” του γάμου και της χαράς γενικότερα.
Τα πολύ νόστιμα και χιλιοτραγουδισμένα αυτά γλυκά συνοδεύουν πάντα το Μεσσηνιακό γάμο.
 Λέγεται ότι στα παλιά χρόνια που τα αυγά ήταν δυσεύρετα οι Μεσσήνιες έκαναν τη ζύμη τους μόνο με αλεύρι και νερό. 
Κάθε χαρμόσυνο γεγονός στην  Μεσσηνία σήμαινε και τη συγκέντρωση των νοικοκυρών της γειτονιάς, οι οποίες τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια έφτιαχαναν δίπλες!

Σε κάθε γαμήλια δεξίωση  ανθρώπων που κατάγονται ή διαμένουν στη Μεσσηνία, θα βρούμε δίπλες με ποικίλους τρόπους:
Στο τραπέζι σε στρογγυλό δίσκο μαζί με άλλα παραδοσιακά γλυκά τυλιγμένα με χρωματιστή διάφανη κόλλα!
Στο τραπέζι σε ατομική χρυσή ή ασημένια συσκευασία,
Στο μπουφέ υποδοχής κατά την είσοδο!
Τολμήστε και προσφέρετε στους καλεσμένους σας δίπλες, σίγουρα θα ικανοποιήσουν τη γαστρονομία τους!

ΥΛΙΚΑ (για 40 κομμάτια)

6 αυγά, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό κουταλάκι αλάτι, 3 κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές λάδι,3 κουταλιές ούζο ή 2 βανίλιες, καρύδι τριμμένο και κανέλα, λάδι για τηγάνισμα. Για το σιρόπι -1 κιλό μέλι, μισό ποτήρι νερό (να βράσουν 2′)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε χτυπώντας τ’ ασπράδια μαρέγκα.

Ενώνουμε τα δύο μίγματα και προσθέτουμε το ούζο, το λάδι, τη βανίλια και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι (όσο πάρει) ανακατεύοντας με το χέρι.

Προσοχή, διότι αυτή η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια και ετοιμάζουμε ένα ζυμάρι ελαφρώς σκληρό, το οποίο αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα περίπου.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλα πολύ λεπτά με τη βέργα ή το ειδικό μηχάνημα. Κόβουμε με ροδάκι ή μαχαίρι τα φύλλα σε διάφορα σχήματα, λωρίδες ή τετράγωνα και τα ψήνουμε σε βαθύ σκεύος με άφθονο καυτό λάδι διπλώνοντάς τα με δυο πιρούνια (ψήνονται πολύ γρήγορα).

Τις βγάζουμε σε ταψί στρωμένο με άφθονο απορροφητικό χαρτί. Βουτάμε μια – μια στο ζεστό σιρόπι και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

Στη συνέχεια τις αραδιάζουμε σε πιατέλες ρίχνοντας επάνω τριμμένο καρύδι και κανέλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι δίπλες ήταν τα γλυκά του γάμου και της χαράς
Είναι ένα έθιμο που συνεχίζεται στη Μεσσηνία και διαδίδεται και σε άλλες περιοχές.
Την προπαραμονή τον γάμου ετοιμάζονται τα γλυκά. Μαζεύονται αρκετές γυναίκες από νωρίς το πρωί και τα παρασκευάζουν τραγουδώντας μέχρι το βράδυ!

Για ένα γάμο σε χωριό χρειάζονται περίπου 800 κομμάτια για να διπλοκεραστούν οι καλεσμένοι.


Περισσότερα  για τις  ελιές  και το ελαιόλαδο, Διαβάστε  εδώ!

ΕΧΕΤΕ  ΠΟΤΕ  ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ  ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΓΛΥΚΟ; 
                             ΑΝ ΝΑΙ, ΠΕΙΤΕ  ΜΑΣ  ΤΗ  ΓΝΩΜΗ  ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου