Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

«καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. 6,31), όπως δηλαδή θα θέλαμε να μας φέρονται, έτσι να φερόμαστε κι εμείς στους άλλους.

" Πατέρα, δεν αντέχω άλλο τη γυναίκα μου, θέλω να τη σκοτώσω, αλλά φοβάμαι ότι θα με καταλάβουν.
Μπορείς να με βοηθήσεις";

Ο πατέρας απάντησε: " Ναι, μπορώ, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα... Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα υποψιαστεί ότι ήσουν εσύ αυτός που την σκότωσε.
Γιαυτό θα Θα πρέπει από δω και πέρα να την προσέχεις, να είσαι ευγενικός, ευγνώμων, υπομονετικός, να την αγαπάς, λιγότερο εγωιστής, να ακούς περισσότερα, να είσαι πράος, να μη νευριάζεις με το παραμικρό... Και έτσι όλοι θα βλέπουν την συμπεριφορά σου και δεν θα σε υποψιαστούν..
Βλέπεις αυτό το δηλητήριο εδώ;
Κάθε μέρα θα βάζεις λίγο στο φαγητό. Έτσι θα πεθάνει σιγά-σιγά".

Μετά από λίγες μέρες, ο γιος επιστρέφει στον πατέρα του και λέει: " Πατέρα! Δεν θέλω να πεθάνει πια η γυναίκα μου!
Συνειδητοποίησα ότι την αγαπώ! Επιτέλους συνεννοούμαστε και συμπεριφερόμαστε τέλεια ο ένας στον άλλον! Πες μου, πώς μπορώ να ανατρέψω γρήγορα αυτό που την δηλητηριάζει όλες αυτές τις μέρες";

Του απαντάει ο πατέρας: " Μην ανησυχείς! Αυτό που σου έδωσα ήταν σκόνη ρυζιού! Δεν θα πεθάνει! Το δηλητήριο ήταν μέσα σου"!

Όταν ταΐζεις κακίες τον άλλον, πεθαίνεις αργά εσύ. Ας μάθουμε πρώτα να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε και με τους άλλους. Να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με γνώμονα τα λόγια του Ευαγγελίου και ιδίως τον χρυσό κανόνα ολόκληρης της ανθρωπότητας: «καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. 6,31), όπως δηλαδή θα θέλαμε να μας φέρονται, έτσι να φερόμαστε κι εμείς στους άλλους.

Φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι κάναμε πράξη τα λόγια αυτά του Χριστού μας. Ένας άλλος κόσμος, γεμάτος αγάπη, ειρήνη και δικαιοσύνη!

Είθε να επιτρέψουμε στην αγάπη του Θεού, να μας αγγίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο και να μας βοηθά να καθαρίζουμε τους εαυτούς μας από κάθε κακό πάθος, γιατί δεν ξέρουμε πόσος χρόνος ακόμα μας μένει. Έτσι ώστε να περάσουμε στην αιωνιότητα με καθαρές ψυχές, χωρίς να κουβαλάμε κακίες, τύψεις και βάρη, τα οποία θα μας "κολάζουν" αιώνια.

Πηγή: Το μέγα Γεροντικόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου