Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος και το φλουρί στη βασιλόπιτα!

Είναι συνδεδεμένη με την Πρωτοχρονιά, θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα για την πρώτη ημέρα του χρόνου, και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Όσες και αν είναι η συνταγές για την παρασκευή της (πολίτικη, ποντιακή ή τύπου κέικ), ένα είναι βέβαιο: πρέπει να περιέχει φλουρί.

Για ποιον λόγο, όμως, βάζουμε νόμισμα μέσα στη βασιλόπιτα; Η ιστορία ξεκινά από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος.

Η παράδοση λέει ότι όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί των χριστιανών, οι κάτοικοι της Καισάρειας για να σώσουν την πόλη τους μάζεψαν χρυσαφικά με σκοπό να τα προσφέρουν ως αντάλλαγμα.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων!

Πού βρίσκεται το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Έφτασαν οι μέρες των εορτών και παρ’ όλο που το θες πάρα πολύ,  εσύ ακόμα να μπεις στο πνεύμα, στην  ατμόσφαιρα των ημερών.

Σαν να είσαι παρατηρητής του εαυτού σου σε μια παράλληλη διάσταση…
Έχεις τόσα να σκεφτείς, τόσα να διεκπεραιώσεις μέχρι την τελευταία μέρα, που το μόνο που έχεις έννοια να κάνεις είναι μακροσκελείς λίστες μήπως ξεχάσεις κάτι.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχεις και τις υποχρεώσεις των εορτών. Δώρα,επισκέψεις, τι θα φορέσεις, τι θα δωρίσεις στον καθένα, να φτιάξεις τα γλυκά, ότι χρειάζεσαι για το γιορτινό τραπέζι, να συγυριστεί το σπίτι – θα έρθει τόσος κόσμος – τι λείπει από τρόφιμα, να πας supermarket. Και τηλεφωνήματα για να συνεννοηθείς με τους καλεσμένους. Άλλες λίστες εδώ…

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

«Τα παιδιά μαθαίνουν πράγματι αυτό που ζουν. Μετά μεγαλώνουν και ζουν αυτό που έμαθαν»

 Αν τα παιδιά ζουν με επικρίσεις, μαθαίνουν να καταδικάζουν.
Αν τα παιδιά ζουν με εχθρότητα, μαθαίνουν να πολεμούν.
Αν τα παιδιά ζουν με φόβο, μαθαίνουν να φοβούνται.

Αν τα παιδιά ζουν με οίκτο, μαθαίνουν να λυπούνται τον εαυτό τους.
Αν τα παιδιά ζουν με χλευασμούς, μαθαίνουν να ντρέπονται.


Αν τα παιδιά ζουν με φθόνο, μαθαίνουν τι είναι η ζήλια.
Αν τα παιδιά ζουν με ντροπή, μαθαίνουν να νιώθουν ένοχα.

Αν τα παιδιά ζουν με ανοχή, μαθαίνουν να είναι υπομονετικά.

Αν τα παιδιά ζουν με ενθάρρυνση, μαθαίνουν να έχουν αυτοπεποίθηση.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ, ΦΩΣ!

οι νέοι πόσο μάλλον οι έφηβοι, είναι εκ φύσεως ιδεολόγοι και οραματιστές, έχουν ιστυρή θέληση και πάθος, διακρίνονται για την αποφασιστηκότητα και τον δυναμισμό τους, για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες, πιστεύουν σε υψηλές αξίες και ιδανικά, δεν λειτουργούν με γνώμονα τον ωφελισμό, έλκονται από τις καινοτόμες ιδέες και είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες!

Πολλά τα θετικά τους χαρακτηριστηκά και σε αυτά θα πρέπαι να εστιάσουμε! Ο καθένας από το μετερίζι του. Είτε ως κηδεμόνες, είτε ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τα κεφαλαιοποίσουμε και ως λαός να τα εισπράξουμε. Ας επενδύσουμε, επομένως, και μια φορά σε κάτι που έχει πραγματική αξία, στον ανθρώπινο παράγοντα! Όμως, τι ακριβώς συνεπάγεται η υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης? Υπάρχουν τρεις βασικές προύποθέσεις για να οδηγηθούμε στην επιτυχία!
Πρώτα και κύρια θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους μας προσφέροντάς τους όλα εκείνα τα πολύτημα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουν ανάγκη ώστε πραγματικά να προοδεύσουν!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δέκα καλές συμβουλές για τα οικονομικά στους νέους, στους έφηβους!

Τα χρήματα είναι διαβατήριο σε μια ευκολότερη και πιο άνετη ζωή. λέει ο Jonathan Self, έτσι πρέπει να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι 10 συμβουλές από το βιβλίο του. Ο οδηγός για τα χρήματα του εφήβου!

1) Όσο πιο γρήγορα αρχίζετε να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας, τόσο πιο πλούσια θα είστε
Όταν είσαι νέος, είναι αρκετά δύσκολο να σκεφτείς ότι δεν υπάρχει βιασύνη για να διαχειριστείτε τα χρήματά σας, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι έχετε αρκετό χρόνο.
 Όσο περισσότερο όμως το αφήνετε τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να εξοικονομήσετε 10.000 δολάρια για τα 30α γενέθλιά σας:

Θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε 78p ημερησίως από την ηλικία των 13 ετών
Θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε 4,47 δολάρια ημερησίως από την ηλικία των 25 ετών
Μπορείτε να εξοικονομήσετε 27 δολάρια ημερησίως από την ηλικία των 29 ετών

Κάθε μέρα μετράει όταν πρόκειται να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

«Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΛΥΣΗ. Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΞΕΛΙΞΗ!»

Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν λίγες μέρες μετά την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής. Φορτισμένος, με ανάμικτα συναισθήματα, δέχθηκα την πρόταση να επικοινωνήσω μαζί σας, μέσα από τις φιλόξενες σελίδες του περιοδικού Europalso.

‘Εχοντας περπατήσει  περισσότερους από «70 Μαγιάτικους κύκλους» στο διάβα της ζωής μου, αφήνω  τις σκέψεις μου να ξετυλίξουν το κουβάρι της εμπειρίας και να μοιραστώ μαζί σας, όλα όσα με πνίγουν και με εμποδίζουν να κάνω σήμερα όνειρα για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου.

Στα πρώτα περπατήματα στις σχολικές αλάνες είχα την τύχη να έχω μέντορες δασκάλους, οι οποίοι μας μπόλιασαν με αξίες, οράματα, ιδανικά, αρχές εθελοντισμού, αλληλεγγύης και ιδιαίτερα αγάπης για τον τόπο  που έχει ποτιστεί με το αίμα αυτών που υπηρέτησαν τις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Οι δάσκαλοί μας, μας αναδείκνυαν το μεγαλείο της Ελληνικής σκέψης και γλώσσας, τις αρχές του Ολυμπισμού, το σεβασμό στο περιβάλλον καθώς και το μέτρο σε κάθε πράξη του ανθρώπου.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

29 Αυγούστου εορτή της αποτομής της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού

Εορτάζουμε αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, συν Θεώ την Τετάρτη 29η Αυγούστου, την ανάμνηση του γεγονότος της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια και κάποια βασικά στοιχεία για την ζωή του Αγίου Ιωάννου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ως γνωστόν, γεννήθηκε από τον Ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση, ενώ την τροφή του, αποτελούσαν βλαστάρια χόρτων και άγριο μέλι. Με την άσκηση και την αρετή απέκτησε όλα τα προσόντα του επιβλητικού κήρυκα του Θείου Λόγου. Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση ΄΄Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών΄΄, ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού. Αξιώθηκε δε μάλιστα να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού.

Το γεγονός της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου:

“Ουκ εξεστί σοι έχειν, την γυναίκα του αδελφού σου”. Αυτά λοιπόν τα λόγια ήταν η αφορμή για να αρχίσει να μετρά αντίστροφα η επίγεια ζωή του Αγίου Ιωάννη, και η αρχή της εξαγρίωσης του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα εναντίον του!

Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης είχε τα γενέθλιά του, είχε καλεσμένους στο βασίλειό του πολλούς τοπικούς άρχοντες της Γαλιλαίας, καθώς επίσης και διάφορα σημαντικά για αυτόν πρόσωπα. Ο βασιλιάς Ηρώδης είχε παντρευτεί παράνομα την γυναίκα του αδερφού του Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, όπου είχε και μια κόρη την Σαλώμη. Ο Ιωάννης έκκρινε και κατέκρινε αυτόν τον παράνομο γάμο, όπου του έλεγε: «Δεν σου επιτρέπεται να έχεις την γυναίκα του εν ζωή αδελφού σου» .

Η Ηρωδιάδα έτρεφε μνησικακία εναντίον του Αγίου Ιωάννη και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί ο Ηρώδης φοβόταν τον Άγιο, επειδή ήξερε ότι ήταν άνδρας Δίκαιος και Άγιος. Ο Άγιος Ιωάννης όσα και αν του έλεγε τον έφερναν σε μεγάλη απορία, διότι συνειδητά και υποσυνείδητα γνώριζε ότι αυτά που λέει είναι σωστά.

Η Κατάλληλη ευκαιρία παρουσιάστηκε!! Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης ζήτησε να χορέψει και άλλο χορό, προς τιμήν του αλλά και λόγω της εορτής των γενεθλίων του η κόρη της Ηρωδιάδος, η Σαλώμη, που λόγω του ιδιαίτερου κάλλους της ο Ηρώδης ήταν γοητευμένος, της είπε ότι αν συνεχίσει να χορεύει θα της χαρίσει ότι και αν του ζητήσει, της είπε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να της χαρίσει ακόμη και το μισό του βασίλειο. Η Σαλώμη τότε ρώτησε την μητέρα της «Τι να ζητήσω;» και αυτή της είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη διότι τον μισούσε.

Μπαίνει λοιπόν αμέσως η Σαλώμη στην αίθουσα του αισχρού συμποσίου και ζητάει, χωρίς χρονοτριβή, το κεφάλι του Ιωάννου του Προδρόμου. Ζητάει, μετά τον σατανικό χορό της, να πλημμυρίσει την τράπεζα του συμποσίου με το αίμα του αθώου Προφήτου. Κομπιάζει για λίγο ο Ηρώδης, γιατί φοβάται να εξοντώσει τον Πρόδρομο. Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά δικαιολογίες. Το έγκλημα έχει προαποφασισθεί. Η επιθυμία, λοιπόν, της Ηρωδιάδας που θέλει να κυλιέται ανεμπόδιστα και χωρίς έλεγχο στην αμαρτία, γίνεται πραγματικότητα. Το αίτημα της Σαλώμης δεν αργοπορεί. Κι ενώ οι δαιμονόψυχοι και αιμοβόροι διασκεδάζανε, άγριο και κοφτερό σπαθί του δημίου, του σκεπουλάτορα, έκοβε την αγία κεφαλήν του Τιμίου Προδρόμου στην φυλακή. Όλα γίνονται με ταχύτητα. Φέρνουνε τρέχοντας οι στρατιώτες το ματωμένο κεφάλι του Προφήτου στα ανάκτορα, στο τραπέζι των θλιβερών δημίων. Το βάζουν σε πιάτο γεμάτο αίματα και το τοποθετούν ανάμεσα στα φαγητά. Άγρια δαιμονική ικανοποίηση αισθάνεται η Ηρωδιάδα.

Έπειτα πλημμυρισμένη ακόμα από κακία και πάθος εκδικήσεως, παίρνει μια βελόνα και τρυπάει με αυτή την γλώσσα που την ταλάνιζε, που την συγκλόνιζε με την τρομερή φωνή του ελέγχου του. 
Μετά το φρικιαστικό αυτό έγκλημα, οι μαθητές του Προδρόμου τρέχουν στη φυλακή. Αψηφούν τους κινδύνους. Δεν λογαριάζουν την οργή της ασύδοτης εξουσίας και παίρνουν το ασκητικό κορμί του Προφήτη.

Με συγκίνηση και λύπη το ενταφιάζουν και έπειτα πηγαίνουν στο Χριστό και του αναφέρουν τα καθέκαστα. Τι έγινε το λείψανο του Προδρόμου; Όπως αναφέρουν οι χρονογράφοι και οι συναξαριστές το σώμα του Αγίου ετάφη στην πόλη Σεβάστεια της Ιουδαίας. Ήταν δε προφυλαγμένο μέσα σε θήκη. Ο χρονογράφος Μοναχός Γεώργιος Αμαρτωλός, μας πληροφορεί ότι το λείψανο του Αγίου κάηκε επί της βασιλείας του αντίχριστου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου. Η δεξιά του χείρα εκείνη που άγγιξε την κεφαλή του Δεσπότου Χριστού κατά την Βάπτιση Του, σώζεται μέχρι σήμερα εις την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους. Έτσι μαρτυρικά ο Πρόδρομος του Κυρίου μας, παρέδωσε την ψυχή του σε Αυτόν που τόσο αγάπησε και αυτό το γεγονός εορτάζουμε την 29η Αυγούστου εκάστου έτους.

Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο και μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. (1 ΕΙΚΟΝΑ).

Το φρικτό τέλος των σφαγιαστών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου:

Ο Θεός τιμώρησε τους σφαγείς του Προφήτου. Το τέλος των υπευθύνων, για την αποκεφάλιση του Ιωάννου ήτανε σκληρό. Ο Ηρώδης έμεινε στην εξουσία μέχρι το 40 μ.Χ. Τι το ήθελε όμως! Η ζωή του ήταν μαρτυρική Μαστίζεται αλύπητα από τους δριμείς ελέγχους της συνειδήσεως. Μάταια αγωνίζεται ο ταλαίπωρος Ηρώδης, η πονηρή αλεπού, όπως τον ονόμασαν, να πνίξει τη φωνή της συνειδήσεως.

Έπειτα όμως, αυτός και η γυναίκα του η Ηρωδιάδα, εξοριστήκαν από τον Αυτοκράτορα της Ρώμης Καλιγούλα, στην Γαλλία κι αργότερα στην Ισπανία. Εκεί στην εξορία υποφέραν πολύ. Άσημοι πλέον και άδοξοι, χωρίς ίχνος από καλοπέραση και πολυτέλεια, βρήκαν το αμαρτωλό τέλος τους. Αλλά και η τύχη της Σαλώμης, της μιαράς κόρης και άσεμνης χορεύτριας, που ζήτησε ψυχρά και αναίσθητα την κεφαλή του Προδρόμου επί πίνακι δεν ήτανε καλλίτερη. Όπως διηγείται ο Νικηφόρος ο Κάλλιστος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η Σαλώμη βρήκε τραγικό τέλος, ίδιο σχεδόν με το τέλος του Προδρόμου. Της κόπηκε κι αυτής το κεφάλι. Και να πώς: Μια μέρα, ενώ περνούσε η Σαλώμη πάνω από ένα παγωμένο ποταμό, για να πάει στην αντίπερα όχθη ο πάγος σχίστηκε κάτω στα πόδια της. Τότε το σώμα της βούλιαξε με ορμή προς τα κάτω, σαν να άνοιξε η γη να την καταπιεί και στο απότομο αυτό πέσιμο, ενώ το σώμα της βυθίστηκε, το κεφάλι της κρατήθηκε από κοφτερές πλάκες του παγωμένου ποταμού. Ο πάγος σαν κοφτερό μαχαίρι έκοψε το κεφάλι της στο λαιμό!

Οι ετήσιες εορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι οι κάτωθι:

1. Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου 23 Σεπτεμβρίου
2. Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου 7 Ιανουαρίου
3. Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 24 Φεβρουαρίου
4. Γ' ευρεση Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 25 Μαΐου
5. Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου
6. Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου 29 Αυγούστου όπου είναι ημέρα αυστηρής νηστείας έχουμε ξηροφαγία και δεν καταλύουμε Έλαιον και Οίνον.


Ο Άγιος Ιωάννης ο Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής, ο μεγαλύτερος και ο τελευταίος των Προφητών, να πρεσβεύει υπέρ Ημών. ΑΜΗΝ! 

   Πηγή: www.iliaoikonomia.gr

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η γιορτή του προφήτη Ηλία:

Γιατί όλες οι εκκλησίες του βρίσκονται σε υψόμετρο?
Στις 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.
 
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Γῆ Θεός!

Άρθρα γνώμης,του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ
H Ἐλλάς εἶναι μιά χὼρα μέ ἀπεριὸριστες καὶ ἀπὸ παλιὰ προσδιορισμὲνες πηγὲς πλούτου. Δὲν θὰ ἀναφερθῶ στὸν ὀρυκτὸ πλοῦτο ποὺ κὰποιοι –τώρα τὸ θυμὴθηκαν– προβάλλουν σάν πανὰκεια τῆς οἰκονομικῆς μας καχεξίας. Θὰ ξεκινήσω ἀπὸ ἐκεῖ ποὺ ξεκινᾶ ἡ πρὼτη οἰκονομικὴ συγγραφὴ τῆς ἱστορίας κι ἐννοῶ τὸν περὶφημο «Οἰκονομικὸ» τοῦ Ξενοφῶντος, χωρὶς βὲβαια νὰ παραβλέπω ὅτι τὰ «Ἔργα καὶ ἡμέραι» τοῦ Ἡσιόδου εἶναι μία πραγματικὴ ἀγροτικὴ «ἐγκυκλοπαιδεὶα».

Κατὰ τὸν Ξενοφῶντα πρὼτη πηγὴ πλούτου μιᾶς χώρας εἶναι ἡ γεωργία. «Γῆ Θεὸς», ἔγραψε. Κατὰ πόσο ἀφιερωθήκαμε στὴ λατρεία αὐτοῦ τοῦ Θεοῦ; Κατὰ πόσο ἐπιστημονικοποήσαμε τὴ γεωργία μας στὴν πράξη καὶ ὄχι στὴ θεωρία; Εἰσάγουμε ἀγροτικὰ προϊόντα (π.χ. σκόρδα) ἀπὸ τὴν Κίνα. Οἱ γάμοι, τὰ βαφτίσια μας, οἱ κηδεῖες μας γίνονται κατὰ μεγάλο ποσοστὸ μὲ ὁλλανδικὰ ἄνθη. Ἔχει καλύτερες ἐδαφολογικὲς καὶ κλιματολογικές συνθῆκες ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ἡ Ὁλλανδία; Ὄχι. Ἔχει ἁπλῶς ἐπιστημονικὴ ἀνθοκομία καὶ κάθε χρόνο προσφέρει καινούργια ποικιλία ἀνθέων. Τοῦτο ὀφείλουμε νὰ πράξουμε κι ἐμεῖς. Πρέπει νὰ ἀναβαθμιστεῖ τὸ ὑπουργεῖο Γεωργίας καὶ νὰ κὰνουμε ἀρχὴ τῆς ἀγροτικῆς μας πολιτικῆς αὐτὸ ποὺ γρὰφει στὸ Ε’ κεφάλαιο τοῦ «Οἰκονομικοῦ» 

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Σήμερα 24 Ιουνίου, εορτάζεται το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού.

24 Ιουνίου, την  ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. 

Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε.

 Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μέλι και κανέλα: Ο "φόβος" και "τρόμος" των φαρμακοβιομηχανιών

'Έχει διαπιστωθεί ότι το μείγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως "RamBan" (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών.

Tο NEWS247 σε συνεργασία με το InvitroMagazine εξηγεί γιατί το μέλι και η κανέλα είναι ο "φόβος" και "τρόμος" των φαρμακοβιομηχανιών.. Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι …για πάντα μέλι.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ιούνης μήνας, θεριστής

Φτάσαμε και στον μήνα Ιούνιο, που ο λαός μας τον ονομάζει Θεριστή. Καταλαβαίνετε γιατί.
Αυτόν τον μήνα θερίζονται τα χωράφια, όπου έχουν ωριμάσει πια τα δημητριακά. Οι παραστάσεις που τον συμβολίζουν έχουν σχέση με την εργασία του θερισμού, όπως αυτή που φαίνεται στο
παρακάτω γλυπτό.
Παλιότερα, αυτός ο μήνας σηματοδοτούσε την έξοδο των αγροτών στα χωράφια, όπου ο θερισμός κρατούσε όλον τον μήνα. Τα στάχυα συλλέγονταν σε δεμάτια και στη συνέχεια μεταφέρονταν στο αλώνι, όπου γίνονταν ο διαχωρισμός του άχυρου από τον καρπό. 
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η εργασία που απαιτούσε δύο μήνες περίπου γίνεται σε λίγες μέρες – ή και ώρες ακόμη – με τις τεράστιες σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Στις εικόνες φαίνονται οι δύο εποχές.

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΠΟΙΗΜΑ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙ.....

Πατέρες, (απόσπασμα)
Μέσα από το ποιητικό έργο του ο Παλαμάς πολλές φορές παραγγέλλει στις νέες γενιές να συνεχίσουν το πνευματικό διαφωτισμό του λαού και να αγωνιστούν για την προκοπή τους.
Τους συμβουλεύει να κρατήσουν από την παράδοση ό,τι συμφωνεί με τις αλλαγμένες κοινωνικές συνθήκες, και να γκρεμήσουν ό,τι έχει ξεπεραστεί και εμποδίζει την πρόοδο!

Κωστής Παλαμάς - Παιδί, το περιβόλι μας

Παιδί, το περιβόλι μας που θα κληρονομήσεις,
Όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.

Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα, και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του, κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις, και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.Κι άν αγαπάς τ’ ανθρώπινα κι’ όσα άρρωστα δεν είναι, ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν, και  τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.Γίνε οργοτόμος ,φυτευτής , (γίνε) διαφεντευτής.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΣΟΦΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ...ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΚΙ' ΕΜΕΙΣ...

Mια μέρα, εκεί που ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.


Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ..........

Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


«Μια φορά κι ένα καιρό, ένα παιδί ήταν η σειρά του να γεννηθεί και να έρθει στη γη… Τότε συνάντησε Το Θεό και μίλησε μαζί Του : «Μου λένε πως θα με στείλεις στη γη αύριο, αλλά πώς να ζήσω εκεί τόσο μικρό κι αβοήθητο»; Και ο Θεός απάντησε:

«Μέσα στους αγγέλους έχω διαλέξει έναν και για σένα… Θα σε περιμένει και θα σε φροντίζει στη γη… «εδώ στον παράδεισο δεν κάνω τίποτε άλλο από το να γελώ και να τραγουδάω, μόνο αυτά χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένο» είπε το παιδί…

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Κωνσταντίνος και Ελένη: Οι Άγιοι που εδραίωσαν τον Χριστιανισμό!

Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που τιμάται στις  21 Μαϊου
Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, είναι οι ρωμαίοι Αυτοκράτορες που εδραίωσαν το Χριστανισμό! 

Με το διάταγμα των Μεδιολάνων επέβαλαν την ανεξιθρησκία και ουσιαστικά επέτρεψαν στους Χριστιανούς να πιστεύουν και να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα χωρίς να διώκονται. Η Αγία Ελένη αν και ρωμαία Αυτοκράτειρα για τη συμβολή της στο Χριστιανισμό παρουσιάζεται στη Βυζαντινή Αγιογραφία με ενδύματα βυζαντινής αυτοκράτειρας.

Αλλά και ο γιος της ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά το Χριστιανικό βάπισμά του δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά μόνο το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα που πέθανε το 337 μ.Χ.

Οι πληροφορίες για τη γέννηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι συγκεχυμένες. Ως γενέτειρά του αναφέρονται η Ταρσός της Κιλικίας, το Δρέπανο της Βιθυνίας και η Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας η οποία θεωρείται και η επικρατέστερη). Θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ. Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη, η Φλαβία Ιουλία Ελένη, ή Ελένη Αυγούστα (κόρη ενός πανδοχέα) και του Κωνστάντιου Α΄ του Χλωρού (λόγω της χλωμότητος του προσώπου του ονομάσθηκε Χλωρός). Ο Κωνστάντιος παντρεύτηκε την Ελένη γύρω στο 273. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ο πρωτότοκος γιος του.