Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος και το φλουρί στη βασιλόπιτα!

Είναι συνδεδεμένη με την Πρωτοχρονιά, θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα για την πρώτη ημέρα του χρόνου, και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Όσες και αν είναι η συνταγές για την παρασκευή της (πολίτικη, ποντιακή ή τύπου κέικ), ένα είναι βέβαιο: πρέπει να περιέχει φλουρί.

Για ποιον λόγο, όμως, βάζουμε νόμισμα μέσα στη βασιλόπιτα; Η ιστορία ξεκινά από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος.

Η παράδοση λέει ότι όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί των χριστιανών, οι κάτοικοι της Καισάρειας για να σώσουν την πόλη τους μάζεψαν χρυσαφικά με σκοπό να τα προσφέρουν ως αντάλλαγμα.

Όταν ο τύραννος ηγεμόνας και οι στρατιώτες του λεηλατούσαν την Καισάρεια, μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό και ένα χρυσός καβαλάρης, ο μάρτυρας Άγιος Μερκούριος, τους αφάνισε και σταμάτησε την καταστροφή. Έτσι, τα χρυσαφικά που είχαν συγκεντρωθεί έπρεπε να επιστραφούν στους χριστιανούς της Καισάρειας.

Επειδή ήταν πολύ δύσκολο να γίνει δίκαιη επιστροφή, ο Επίσκοπος Βασίλειος πρότεινε να ζυμώσουν οι γυναίκες μικρές πίτες μέσα στις οποίες τοποθέτησε ένα χρυσαφικό και τις μοίρασε στους πιστούς. Ως εκ θαύματος ο καθένας βρήκε μέσα στην πίτα ό,τι ήταν δικό του. Από τότε η βασιλόπιτα με το «φλουρί» συμβολίζει τη χαρά, τη δικαιοσύνη και την ηρεμία στο κάθε σπίτι.

Πηγή:orthodoxypisti.blogspot.com/2018/12/blog-post_39.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου