Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
5η ΕΦΟΡΕΙΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Σύμφωνα με τα σωζόμενα στοιχεία, πρόκειται για μονόχωρο ναό με ημικυλινδρική αψίδα, στην οποία ανοίγεται στενή φωτιστική θυρίδα. Είναι κτισμένος με αργολιθοδομή στην οποία παρεμβάλλονται άφθονα θραύσματα πλινθών και κεραμιδιών. 
Τό κτίσμα διατηρείται αποσπασματικά, με αποτέλεσμα την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν με ασφάλεια την αρχική μορφή της στέγασης του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοιχοποιία στο νότιο τμήμα της αψίδας, η οποία φαίνεται ότι διέθετε περισσότερο επιμελημένη κατασκευή, αφού πλίνθοι είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να δημιουργούνται δύο επάλληλες οριζόντιες στρώσεις.

 Μια πρώτη προσέγγιση τοποθετεί την ανέγερση του κτίσματος με βάση τη μορφή και την τοιχοποιία του κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδους, χωρίς όμως να αποκλείεται και προγενέστερη χρονολόγηση του. Μια περισσότερο συγκεκριμένη χρονική τοποθέτηση προϋποθέτει ανασκαφική έρευνα, την οποία η Εφορία μας αδυνατεί να εντάξει στο προσεχές πρόγραμμα δράσης της.

Ο ναός προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ως κτίσμα προγενέστερο του 1830. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 40 του παραπάνω νόμου, οποιαδήποτε έπεμβαση στο μνημείο, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, θα πρέπει να έχει την έγκριση της υπηρεσίας μας.

Η Διεύθύντρια
Αιμιλία Μπακούρου, Αρχαιολόγος

Mοιραστείτε στα σχόλια  τις δικές  σας ιδέες  σχετικά  με το θέμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου