Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το Ναβαρίνο και Εμεί!

Πηγή: Από  το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »
Δημοσίευση: 25 Οκτ. 2012
  
Μία από τις πτυχές της δουλειάς μου που χαίρομαι ιδιαίτερα είναι η συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις μνήμης σημαντικών γεγονότων που συνδέουν τις χώρες μας. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να παρευρίσκομαι σε περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις. Η ιστορία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φολκλόρ ή ως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Σχεδόν πάντα έχει κάτι να μας πει για το σήμερα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρευρέθηκα στην εκδήλωση μνήμης για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ήταν μία πολύ όμορφη ημέρα και είχα τη χαρά να τη μοιραστώ με τους κατοίκους της Πύλου. Παραθέτω αποσπάσματα της ομιλίας μου στην οποία προσπάθησα να επισημάνω κάποια μηνύματα της Ναυμαχίας που μας αφορούν και σήμερα.

"Η θέση του Ναβαρίνου στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία δεν αμφισβητείται. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να περιγραφεί ως η πραγματική έναρξη των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και σύγχρονης Ελλάδας.
H ιστορία μας διδάσκει πως, χωρίς τα επιτεύγματα των Γαλλικών, Ρωσικών και Βρετανικών πλοίων την ημέρα εκείνη, η πορεία της σύγχρονης Ελλάδας θα ήταν πολύ διαφορετική.
Η συμβολή της μάχης αυτής στην διαμόρφωση της ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης είναι σημαντική, δεδομένου και του ρόλου της Ελλάδας έκτοτε στην ιστορία της ηπείρου μας. Από τη δική μου σκοπιά, θεωρώ πως η Βρετανία δικαιούται να είναι περήφανη για το ρόλο που έπαιξε στην πιο σύγχρονη φάση αυτής της ιστορίας, στο Μεσολόγγι, το Ναβαρίνο, την Αθήνα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου οι δύο λαοί μας πολέμησαν μαζί, ιδιαίτερα για την ελευθερία της Ευρώπης σε δύο παγκόσμιους πολέμους.
Σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν είναι λιγότερο στενές, απλά είναι διαφορετικής ποιότητας: είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός αυτού, ο αγώνας για την Ελληνική ανεξαρτησία σίγουρα προσφέρει και ευρύτερα μαθήματα, για τον πολιτισμό μας συνολικά.

Η ιστορική δέσμευση της Ελλάδος στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Και παρότι στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με αυτές που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόγονοί μας εδώ στο Ναβαρίνο το χίλια οκτακόσια είκοσι εφτά, οφείλουμε σε έναν μικρότερο, παγκοσμιοποιημένο, και πιο συνδεδεμένο κόσμο να επαγρυπνούμε και να είμαστε δραστήριοι ως προς τις προκλήσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια ευρύτερα.

Όπως οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την ελευθερία τους την δεκαετία του χίλια οκτακόσια είκοσι, έτσι και στις μέρες μας οι λαοί της Μέσης Ανατολής σήκωσαν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Στηρίζουμε τις προσπάθειές τους.

Θα μπορούσε κανείς, βλέποντας τις εικόνες αναταραχής στην περιοχή, ιδιαίτερα τα αίσχη που διαπράττονται στην Συρία και την πρόσφατη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Λιβύη, να μπει στον πειρασμό να δει κυνικά την Αραβική Άνοιξη. Αλλά αυτό θα ήταν λάθος. Όπως για την Ελλάδα τότε, όπου ο δρόμος προς την ελευθερία δεν ήταν ούτε γρήγορος ούτε εύκολος, έτσι και σήμερα δεν πρέπει να αναμένουμε αδιατάρακτη πρόοδο.
  
Παρ' όλα αυτά, τα βήματα προς την δημοκρατία που έχουν πραγματοποιηθεί για παράδειγμα στην Λιβύη, στην Τυνησία και στην Υεμένη τον τελευταίο χρόνο είναι εντυπωσιακά. Και εμείς, ως κληρονόμοι του πνεύματος του Ναβαρίνου, δεν θα μπορούσαμε παρά να τα καλοδεχτούμε, να τα στηρίξουμε, και να δεσμευτούμε στο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε όλοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ελευθερίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Με τον σημερινό εορτασμό, μας δίνεται μια ανεκτίμητη ευκαιρία να θυμηθούμε με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη όσους πολέμησαν τόσο γενναία εδώ στο Ναβαρίνο το 1827. Μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τη χαρά μας για τις εξαιρετικές σχέσεις που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα. Και μας παρέχεται, επίσης, μια υπενθύμιση πως είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπολεμήσουμε μαζί με το ίδιο πνεύμα για την ελευθερία, αν τυχόν αυτό απαιτηθεί.

Για όλα αυτά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Ναβαρίνο και την λαμπρή ιστορία του."

Μοιραστείτε  στα σχόλια τις δικές σας  σκέψεις  για το θέμα!

1 σχόλιο: