Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μεσσηνία
Η μεσσηνία είναι αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας. Κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους επισκέπτες, πεντακάθαρες παραλίες, δάση, μονοπάτια, καλντερίμια που ενώνουν γραφικά χωριά, ιστορικά μονοπάτια, μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα βενετσιάνικα κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους ιστορικής σημασίας, μουσεία, διεθνή φεστιβάλ και ατελείωτες φυσικές ομορφιές!

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

H ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου. Από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, ο καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.
Η Καλαμάτα είναι ένας πραγματικός παράδεισος παραγωγής  παραδοσιακών προϊόντων και πατροπαράδοτων γεύσεων που με ευλάβεια φύλαξαν οι κάτοικοι της ως σήμερα.  Η γη της παράγει σε αφθονία τον ευλογημένο καρπό της ελιάς, ο οποίος συλλέγεται από τους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νομού και τα πρότυπα ελαιοτριβεία και ύστερα από επεξεργασία με τις τελειότερες μεθόδους μεταβάλλεται σε εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.


Το καλαματιανό λάδι είναι μοναδικό για την ποιότητα, την γεύση, το άρωμα  και τη θρεπτική του αξία έχοντας θεραπευτικές ιδιότητες. Εξίσου αγνά είναι και τα σαπούνια με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο τα οποία συμβάλουν στην προστασία του δέρματος!

Συνεταιρισμοί γυναικών με τα αγνά υλικά της Καλαμάτας και με ιδιαίτερη φροντίδα φτιάχνουν για εσάς κάθε λογής αγαθά με πολύ μεράκι. Τα φρούτα και τα αρωματικά φυτά μετατρέπονται σε παραδοσιακά γλυκά και λικέρ, ενώ το γάλα και τα αυγά σε νόστιμα αγνά χειροποίητα ζυμαρικά κτλ.

 ΔΙΠΛΕΣ
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
 Γενικά τα καλαματιανά προϊόντα συμβάλουν στη περίφημη μεσογειακή δίαιτα και στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Όλα τα προϊόντα της Καλαμάτας αντανακλούν μια κουλτούρα ζυμωμένη με την παράδοση και τα αρχαία έθιμα του τόπου,  με τους καημούς, τα πανηγύρια και τη μουσική των ντόπιων.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Αναφερόταν σε αυτό σαν την «ιδανική θεραπεία».


Οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα.

Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, των εσωτερικών μας οργάνων και ιδιαίτερα της καρδιάς, αφού προλαβαίνουν και παίρνουν τη θέση από τα βλαβερά ζωικά λίπη, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση λίπους στην καρδιά και οδηγούν στο έμφραγμα.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ .....ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!

Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό λάδι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Δοκιμάστε το ωμό σε φρέσκιες σαλάτες (ωμές ή βραστές), απολαύστε όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του και κάντε πιο νόστιμες τις συνταγές σας!

Μην ξεχνάτε τις ελιές! Παρότι γίνεται τόσος λόγος για το ελαιόλαδο, ο καρπός της ελιάς συνήθως μένει στο περιθώριο. Και όμως, οι ελιές είναι πολύ νόστιμες και θρεπτικές.


ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α και Ε, καροτένια) και σε μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο) Απλώς πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί έχουν αρκετές θερμίδες. (3 μαύρες ελιές έχουν 67 θερμίδες.)

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τυποποίηση - Συσκευασία Ελαιόλαδου
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου ξεκινάει από το φιλτράρισμά του. Πρώτα περνάει από το φίλτρο γης διατόμων, ώστε να καθαρίσει από υπολείμματα. Στη συνέχεια τοποθετείτε σε δεξαμενές για να περάσει από το επόμενο φίλτρο, το φίλτρο πλακών, που αποτελείτε από φιλτρόχαρτα. Το φίλτρο αυτό δίνει το λαμπικάρισμα στο ελαιόλαδο. Επανατοποθετείτε σε δεξαμενές για να τυποποιηθεί.
Ιδικό μηχάνημα γεμίζει τις αποστειρωμένες φιάλες, γίνεται έγχυση αζώτου, για να αντέξει το προϊόν περισσότερο στον χρόνο, και περνάει στο μηχάνημα για την τοποθέτηση του πώματος. Στη συνέχεια γίνεται η επικόλληση των ετικετών και εκτυπώνεται η ημερομηνία τυποποίησης.


Οι φιάλες-δοχεία τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια, τα οποία παλετοποιούνται και αποθηκεύονται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους ή διοχετεύονται στην αγορά.
Οι συσκευασίες που επιτρέπονται στη διακίνηση του ελαιόλαδου είναι μέχρι πέντε κιλών. Πρέπει να έχουν το κατάλληλο πώμα, να μην παραβιάζεται και να καταστρέφεται μετά από την πρώτη χρήση.
Η συσκευασία παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων. Με την πρωτογενή συσκευασία το λάδι προστατεύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, χρώμα, δομή, άρωμα, γεύση, ιδιότητες. Η δευτερογενής συσκευασία, χαρτοκιβώτιο, πλαστικό τελάρο μιας χρήσης, παλετοποίηση, κτλ. έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, αφού πρέπει να προστατέψει την πρωτογενή συσκευασία, την αποθήκευση τους σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και την μεταφορά τους μέχρι το ράφι, όπου θα τα δει για να τα επιλέξει ο τελικός καταναλωτής.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας.
Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά.

 Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά.

Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός.
 Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι.

Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.

Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη.

Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η ελιά έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και τις θρησκείες πολλών πολιτισμών, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Το δέντρο της ελιάς ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, σαν δώρο στους Αθηναίους, για να κερδίσει την εύνοιά τους στον ανταγωνισμό της με το θεό Ποσειδώνα, σχετικά με το ποιος θα έδινε το όνομά του στην πόλη.

Ο Ηρακλής, αφού ολοκλήρωσε του δώδεκα άθλους του, φύτεψε στην Ολυμπία μια ελιά.

Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι ήταν για τον Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά τον βιβλικό κατακλυσμό.

Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η θεά Ίσις, γυναίκα του Όσιρη, κρατούσε το μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ
Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος».

Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.

Ο μύθος λέει ότι ο Ηρακλής φύτεψε την ελιά, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του.

ΕΘΙΜΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που αναφέρουν ότι η ελιά και το ελαιόλαδο είναι ευεργετικά για την ψυχή και το πνεύμα και αρκετοί από αυτούς διατηρούνται σαν μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας πολλών λαών.

Στην Πορτογαλία υπάρχουν προσευχές για να διώξουν το δαιμόνιο. Σε αυτές αναφέρεται το ελαιόλαδο σαν μέσο που εξαγνίζει το κακό.


Σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, οι άνθρωποι πετούν λάδι στο έδαφος για να έχουν καλή σοδειά ή για να ευχαριστήσουν για την καλή σοδειά που είχαν.

Στο Χριστιανισμό, κατά το Μυστήριο της Βάπτισης, ο ιερέας σχηματίζει το Σταυρό στο μέτωπο του βαπτιζόμενου, με λάδι.
ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΕΛΙΑΣ
ΜΙΚΡΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο, που ευδοκιμεί στον πετρώδη και άγονο χώρο της Μεσογείου.
 Παράγει καρπό κάτω από αντίξοες συνθήκες ανομβρίας, δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η μακροζωία και η παραγωγικότητά του, έγραψε την ιστορία των μεσογειακών λαών. 
Η ελιά φώτισε, έθρεψε, θεράπευσε, στεφάνωσε, καλλώπισε και ταυτίστηκε με υψηλά ιδανικά ενώ ενέπνευσε τον ακμαιότατο για πολλά χρόνια πολιτισμό της ανατολικής Μεσογείου!

ΑΧΕΤΕ  ΠΟΤΕ  ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;  ΑΝ ΝΑΙ, 
ΠΕΙΤΕ  ΜΑΣ  ΤΗ  ΓΝΩΜΗ  ΣΑΣ!

Για την Ιδιαίτερη Πατρίδα μου,
Μιχαλοπούλου - Στάμου Δέσποινα

Ιούλιος  2013 

1 σχόλιο: