Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!





«ΑΥΓΟΥΣΤΕ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝΑ
Ν ΆΣΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ»



ΣΤΑΦΙΔΑ. ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για τα άλλα  προϊόντα  του  Χωριού  μας  και της ευρύτερης περιοχής
ελιές και ελαιόλαδο, Διαβάστε  εδώ!
Mοιραστείτε στα σχόλια  τις δικές  σας σκέψεις  σχετικά  με το θέμα!

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το Ναβαρίνο και Εμεί!

Πηγή: Από  το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »
Δημοσίευση: 25 Οκτ. 2012
  
Μία από τις πτυχές της δουλειάς μου που χαίρομαι ιδιαίτερα είναι η συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις μνήμης σημαντικών γεγονότων που συνδέουν τις χώρες μας. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να παρευρίσκομαι σε περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις. Η ιστορία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φολκλόρ ή ως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Σχεδόν πάντα έχει κάτι να μας πει για το σήμερα.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ-ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ (ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ)

1.ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ ή ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ή ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ*

(Στους  κάτω Αμπελοκήπους Μεσσηνίας (το χωριό μου) την εποχή του 60 λειτουργούσαν 2 λιοτρίβια τα οποία ήταν ιδιοκτησίας  το ένα  των αδελφών  Κωνσταντίνου  και Στυλιανού  Μπλουγουρά  και  το άλλο  της εκκλησίας  του  χωριού, Αγίου  Κωνσταντίνου  και Ελένης.
Τα παιδιά βλέπαμε  και γνωρίζαμε  όλη τη διαδικασία  και λειτουργία  του ελαιοτριβείου,  πως  από το δέντρο  φτάνει  το λάδι  στο σπίτι!)

Τα λιοτρίβια είναι μια εγκατάσταση, στην οποία, από τον καρπό της ελιάς βγαίνει το λάδι. Η τεχνολογία εξαγωγής του λαδιού, από τον ελαιόκαρπο, συνεχώς εξελίσσεται, ανάλογα με την χρονολογική εποχή και τη χρήση τεχνολογίας - τεχνογνωσίας. Οι ιμάντες, ο μοχλός, το μαγκάνι, η σφήνα, η ανέμη, ο τροχός, ο οδοντωτός τροχός, ο υδροτροχός (φτερωτή), η τροχαλία, το υδραυλικό πιεστήριο, η φυγόκεντρος δύναμη, ο ηλεκτρισμός, η μηχανή εσωτερικής καύσης, η γεννήτρια και ο κινητήρας, ήταν οι άμεσες εφαρμογές για την εξαγωγή του λαδιού, στις εγκαταστάσεις που λέγονται λιοτρίβια. Στην αρχαιότητα, η παραγωγή του λαδιού, γινόταν με το πάτημα των ελιών, όπως κι ο μούστος από το πάτημα των σταφυλιών. Αργότερα γίνεται στον ελαιόμυλο με τη χρήση λιθαριών (μυλόπετρες ή Μηλόπετρες ή από κατασκευάζονται από το υλικό που λέγεται μπορτσουλάνα) και ανάλογα με το μέγεθος, επιφάνεια, ταχύτητα σύνθλιψης ελαιοκάρπου, και τον τρόπο κινησής τους αυξανόταν η παραγωγικότητα απόδοσης, σε λάδι. 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Οι Πατέρες - Κωστής Παλαμάς


                                   (Ο Κωστής  Παλαμάς γεννήθηκε  το  1859  στην  Πάτρα)


” Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρνεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.
κι αν αγαπάς τ’ ανθρωπινά κι όσα άρρωστα δεν είναι,
ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν,
και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.

Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής. Κι αν είναι

κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα,

Ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,

και χτίσε κάστρο απάνου του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει,
κι όλο συντρίμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων.
Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,
κορώνα ιδέα, ιδέα σπαθί, που θα είν’ απάνου απ’ όλα.”
Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το τρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται
 και με το αίμα..

Αγαπημένε  μας  ποιητή, 
αν  ζούσες  σήμερα  τι θα έλεγες;

Mοιραστείτε στα σχόλια  και  τις δικές  σας  σκέψεις  και  ιδέες 
 σχετικά  με το θέμα!

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

...Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ!

Μια σοφή γυναίκα που ταξίδευε στα βουνά ανακάλυψε τυχαία σε ένα ρέμα έναν πολύτιμο λίθο.

Κοντοστάθηκε, τον μάζεψε και συνέχισε το δύσκολο ταξίδι της.

Την επόμενη μέρα συνάντησε έναν άλλο ταξιδιώτη πεινασμένο και εξαντλημένο.

Η γυναίκα βλέποντας τον έτσι ταλαιπωρημένο, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του το φαγητό της. Καθώς όμως άνοιξε το σακίδιο της, ο ταξιδιώτης είδε τον πολύτιμο λίθο και εντυπωσιάστηκε.
Παρακάλεσε λοιπόν τη γυναίκα να του τον χαρίσει.

Εκείνη χωρίς δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις πήρε τον πολύτιμο λίθο και του τον έδωσε. Ο ταξιδιώτης έφυγε ενθουσιασμένος , μακαρίζοντας την καλή του τύχη. Αυτός ο λίθος ήταν ανεκτίμητης αξίας και θα τον εξασφάλιζε για το υπόλοιπο της ζωής του. Κι άρχισε να κάνει σχέδια για το μέλλον του που διαγραφόταν

λαμπρό, γεμάτο ανέσεις και πολυτέλειες.

Μετά από μερικές μέρες όμως επέστρεψε αναζητώντας τη σοφή γυναίκα.

«Σκέφτηκα πολύ αυτές τις μέρες» ομολόγησε μόλις τη βρήκε.

«Ξέρω πόσο πολύτιμος είναι ο λίθος που μου χάρισες. Θα μπορούσα με τη βοήθεια του να ζήσω μια άνετη, παραμυθένια ζωή.

Παρόλα αυτά δεν τον θέλω.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΙΠΛΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

ΟΙ  ΔΙΠΛΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΓΛΥΚΟ  ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ  ΣΕ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ  ΛΑΔΙ!  ΔΙΟΤΙ  ΨΥΝΟΝΤΑΙ  ΜΕΣΑ  ΣΕ  ΠΟΛΥ  ΛΑΔΙ!

Οι δίπλες αποτελούν παραδοσιακό γλυκό της Μεσσηνίας και θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να αποτελέσει τη “σταρ” του γάμου και της χαράς γενικότερα.
Τα πολύ νόστιμα και χιλιοτραγουδισμένα αυτά γλυκά συνοδεύουν πάντα το Μεσσηνιακό γάμο.
 Λέγεται ότι στα παλιά χρόνια που τα αυγά ήταν δυσεύρετα οι Μεσσήνιες έκαναν τη ζύμη τους μόνο με αλεύρι και νερό. 
Κάθε χαρμόσυνο γεγονός στην  Μεσσηνία σήμαινε και τη συγκέντρωση των νοικοκυρών της γειτονιάς, οι οποίες τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια έφτιαχαναν δίπλες!

Σε κάθε γαμήλια δεξίωση  ανθρώπων που κατάγονται ή διαμένουν στη Μεσσηνία, θα βρούμε δίπλες με ποικίλους τρόπους:
Στο τραπέζι σε στρογγυλό δίσκο μαζί με άλλα παραδοσιακά γλυκά τυλιγμένα με χρωματιστή διάφανη κόλλα!
Στο τραπέζι σε ατομική χρυσή ή ασημένια συσκευασία,
Στο μπουφέ υποδοχής κατά την είσοδο!
Τολμήστε και προσφέρετε στους καλεσμένους σας δίπλες, σίγουρα θα ικανοποιήσουν τη γαστρονομία τους!

Costa Navarino: Διακριτική πολυτέλεια

Ηταν ένα έργο ζωής, που ξεκίνησε πρώτα από την καρδιά για να γίνει μετά επιχειρηματικό σχέδιο. Ενα έργο που χρειάστηκε τουλάχιστον τριάντα χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά, μια επένδυση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και, που βεβαίως, στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρίας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία.

Σε περίπου μία ώρα, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στο βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας. Η οποία, ονομασία του αεροδρομίου (σ.σ. από τις 4/1/2012), προέρχεται από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος είχε όραμα, να καθιερωθεί η γενέτειρά του, η Μεσσηνία, ως ένας από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.

Ετσι κι έγινε' η Costa Navarino, από το Μάιο του 2010, αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας φήμης.

VISIT GREECE - Costa Navarino, Messinia (Virtual Journey)

Costa Navarino Activities

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μεσσηνία
Η μεσσηνία είναι αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας. Κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους επισκέπτες, πεντακάθαρες παραλίες, δάση, μονοπάτια, καλντερίμια που ενώνουν γραφικά χωριά, ιστορικά μονοπάτια, μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα βενετσιάνικα κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους ιστορικής σημασίας, μουσεία, διεθνή φεστιβάλ και ατελείωτες φυσικές ομορφιές!

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

H ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου. Από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, ο καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.
Η Καλαμάτα είναι ένας πραγματικός παράδεισος παραγωγής  παραδοσιακών προϊόντων και πατροπαράδοτων γεύσεων που με ευλάβεια φύλαξαν οι κάτοικοι της ως σήμερα.  Η γη της παράγει σε αφθονία τον ευλογημένο καρπό της ελιάς, ο οποίος συλλέγεται από τους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νομού και τα πρότυπα ελαιοτριβεία και ύστερα από επεξεργασία με τις τελειότερες μεθόδους μεταβάλλεται σε εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.


Το καλαματιανό λάδι είναι μοναδικό για την ποιότητα, την γεύση, το άρωμα  και τη θρεπτική του αξία έχοντας θεραπευτικές ιδιότητες. Εξίσου αγνά είναι και τα σαπούνια με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο τα οποία συμβάλουν στην προστασία του δέρματος!

Συνεταιρισμοί γυναικών με τα αγνά υλικά της Καλαμάτας και με ιδιαίτερη φροντίδα φτιάχνουν για εσάς κάθε λογής αγαθά με πολύ μεράκι. Τα φρούτα και τα αρωματικά φυτά μετατρέπονται σε παραδοσιακά γλυκά και λικέρ, ενώ το γάλα και τα αυγά σε νόστιμα αγνά χειροποίητα ζυμαρικά κτλ.

 ΔΙΠΛΕΣ
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
 Γενικά τα καλαματιανά προϊόντα συμβάλουν στη περίφημη μεσογειακή δίαιτα και στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Όλα τα προϊόντα της Καλαμάτας αντανακλούν μια κουλτούρα ζυμωμένη με την παράδοση και τα αρχαία έθιμα του τόπου,  με τους καημούς, τα πανηγύρια και τη μουσική των ντόπιων.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Αναφερόταν σε αυτό σαν την «ιδανική θεραπεία».


Οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα.

Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, των εσωτερικών μας οργάνων και ιδιαίτερα της καρδιάς, αφού προλαβαίνουν και παίρνουν τη θέση από τα βλαβερά ζωικά λίπη, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση λίπους στην καρδιά και οδηγούν στο έμφραγμα.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ .....ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!

Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό λάδι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Δοκιμάστε το ωμό σε φρέσκιες σαλάτες (ωμές ή βραστές), απολαύστε όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του και κάντε πιο νόστιμες τις συνταγές σας!

Μην ξεχνάτε τις ελιές! Παρότι γίνεται τόσος λόγος για το ελαιόλαδο, ο καρπός της ελιάς συνήθως μένει στο περιθώριο. Και όμως, οι ελιές είναι πολύ νόστιμες και θρεπτικές.


ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α και Ε, καροτένια) και σε μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο) Απλώς πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί έχουν αρκετές θερμίδες. (3 μαύρες ελιές έχουν 67 θερμίδες.)

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τυποποίηση - Συσκευασία Ελαιόλαδου
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου ξεκινάει από το φιλτράρισμά του. Πρώτα περνάει από το φίλτρο γης διατόμων, ώστε να καθαρίσει από υπολείμματα. Στη συνέχεια τοποθετείτε σε δεξαμενές για να περάσει από το επόμενο φίλτρο, το φίλτρο πλακών, που αποτελείτε από φιλτρόχαρτα. Το φίλτρο αυτό δίνει το λαμπικάρισμα στο ελαιόλαδο. Επανατοποθετείτε σε δεξαμενές για να τυποποιηθεί.
Ιδικό μηχάνημα γεμίζει τις αποστειρωμένες φιάλες, γίνεται έγχυση αζώτου, για να αντέξει το προϊόν περισσότερο στον χρόνο, και περνάει στο μηχάνημα για την τοποθέτηση του πώματος. Στη συνέχεια γίνεται η επικόλληση των ετικετών και εκτυπώνεται η ημερομηνία τυποποίησης.


Οι φιάλες-δοχεία τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια, τα οποία παλετοποιούνται και αποθηκεύονται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους ή διοχετεύονται στην αγορά.
Οι συσκευασίες που επιτρέπονται στη διακίνηση του ελαιόλαδου είναι μέχρι πέντε κιλών. Πρέπει να έχουν το κατάλληλο πώμα, να μην παραβιάζεται και να καταστρέφεται μετά από την πρώτη χρήση.
Η συσκευασία παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων. Με την πρωτογενή συσκευασία το λάδι προστατεύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, χρώμα, δομή, άρωμα, γεύση, ιδιότητες. Η δευτερογενής συσκευασία, χαρτοκιβώτιο, πλαστικό τελάρο μιας χρήσης, παλετοποίηση, κτλ. έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, αφού πρέπει να προστατέψει την πρωτογενή συσκευασία, την αποθήκευση τους σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και την μεταφορά τους μέχρι το ράφι, όπου θα τα δει για να τα επιλέξει ο τελικός καταναλωτής.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας.
Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά.

 Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά.

Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός.
 Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι.

Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.

Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη.

Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η ελιά έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και τις θρησκείες πολλών πολιτισμών, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Το δέντρο της ελιάς ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, σαν δώρο στους Αθηναίους, για να κερδίσει την εύνοιά τους στον ανταγωνισμό της με το θεό Ποσειδώνα, σχετικά με το ποιος θα έδινε το όνομά του στην πόλη.

Ο Ηρακλής, αφού ολοκλήρωσε του δώδεκα άθλους του, φύτεψε στην Ολυμπία μια ελιά.

Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι ήταν για τον Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά τον βιβλικό κατακλυσμό.

Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η θεά Ίσις, γυναίκα του Όσιρη, κρατούσε το μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ
Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος».

Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.

Ο μύθος λέει ότι ο Ηρακλής φύτεψε την ελιά, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του.

ΕΘΙΜΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που αναφέρουν ότι η ελιά και το ελαιόλαδο είναι ευεργετικά για την ψυχή και το πνεύμα και αρκετοί από αυτούς διατηρούνται σαν μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας πολλών λαών.

Στην Πορτογαλία υπάρχουν προσευχές για να διώξουν το δαιμόνιο. Σε αυτές αναφέρεται το ελαιόλαδο σαν μέσο που εξαγνίζει το κακό.


Σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, οι άνθρωποι πετούν λάδι στο έδαφος για να έχουν καλή σοδειά ή για να ευχαριστήσουν για την καλή σοδειά που είχαν.

Στο Χριστιανισμό, κατά το Μυστήριο της Βάπτισης, ο ιερέας σχηματίζει το Σταυρό στο μέτωπο του βαπτιζόμενου, με λάδι.
ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΕΛΙΑΣ
ΜΙΚΡΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο, που ευδοκιμεί στον πετρώδη και άγονο χώρο της Μεσογείου.
 Παράγει καρπό κάτω από αντίξοες συνθήκες ανομβρίας, δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η μακροζωία και η παραγωγικότητά του, έγραψε την ιστορία των μεσογειακών λαών. 
Η ελιά φώτισε, έθρεψε, θεράπευσε, στεφάνωσε, καλλώπισε και ταυτίστηκε με υψηλά ιδανικά ενώ ενέπνευσε τον ακμαιότατο για πολλά χρόνια πολιτισμό της ανατολικής Μεσογείου!

ΑΧΕΤΕ  ΠΟΤΕ  ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;  ΑΝ ΝΑΙ, 
ΠΕΙΤΕ  ΜΑΣ  ΤΗ  ΓΝΩΜΗ  ΣΑΣ!

Για την Ιδιαίτερη Πατρίδα μου,
Μιχαλοπούλου - Στάμου Δέσποινα

Ιούλιος  2013 

Messini Marathon 2013 (Greece) - Μαραθώνιος Μεσσήνης 2013, αγώνες 10χλμ ...

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΟΧΙ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (Η.Π.Α) έχουν επιβεβαιώσει αυτό που όλοι ξέρουμε: Τα παιδιά κάνουν ολοένα και πιο καθιστική ζωή και περνούν πάρα πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά από ηλεκτρονικές οθόνες.

Την ευθύνη για αυτό, δεν έχουν απαραίτητα τα καινούργια, ανανεωμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά και η τεχνολογία που αναπτύσσεται. 
Οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο και από αυτούς εξαρτάται αν τα παιδιά τους είναι ενεργητικά και δραστήρια. 

Τύποι γονιών και η επίδραση τους στην καθιστική ζωή των παιδιών 
Σε δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο σε μια ειδική έκδοση του περιοδικού Early Child Development and Care (Πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού και φροντίδα) αφιερωμένο στις «Γονεϊκές Επιδράσεις στην παιδική παχυσαρκία», οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο το είδος της γονεϊκής συμπεριφοράς σχετίζεται με την καθιστική και μη-δραστήρια ζωή των παιδιών. Ερεύνησαν τη σχέση της καθιστικής ζωής ενός παιδιού με ένα αυστηρό - στοργικό γονιό σε σχέση με ένα αποστασιοποιημένο - ελαστικό γονιό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν πιο «αμελείς» γονείς ή γονείς που έλειπαν συχνά από το σπίτι (οι οποίοι ανέφεραν και οι ίδιοι πως περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους), περνούσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά τη μέρα περισσότερο μπροστά από μια οθόνη σε σχέση με τα παιδιά οι γονείς των οποίων περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Σύμφωνα με τον David Schary, επικεφαλή συγγραφέα της έρευνας, ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι όλα τα παιδιά ηλικίας 2-4 χρόνων κάθονταν περισσότερες από μερικές ώρες κάθε μέρα. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι όλα τα παιδιά ανεξάρτητα με τη συμπεριφορά των γονιών τους είχαν από 4 – 5 ώρες την ημέρα καθιστική δραστηριότητα. «Αυτές είναι οι ώρες όπου τα παιδιά είναι ξύπνια και δεν συμπεριλαμβάνουν τον ύπνο και το φαγητό. 

Μερικοί γονείς θεώρησαν το ήσυχο παιχνίδι, το ζωγράφισμα καθώς τα παιδιά κάθονται, και την επίλυση παζλ ως θετικές δραστηριότητες, όμως σε αυτή την ηλικία η κίνηση είναι πολύ σημαντική» είπε ο Schary.
  
Οι γονείς στην έρευνα χωρίστηκαν σε τέσσερεις κατηγορίες: 
- εξουσιαστικός (υψηλή ζεστασιά και έλεγχος) 
- απολυταρχικός (χειριστικός, λιγότερη ζεστασιά) 
- ανεκτικός (ζεστασιά, χαμηλός έλεγχος) 
- και αμελής (χαμηλός έλεγχος, χαμηλή ζεστασιά)


Ενώ όλα τα παιδιά από ένα δείγμα 200 οικογενειών κάθονταν 4-5 ώρες την ημέρα, οι γονείς που ήταν πιο αμελείς είχαν παιδιά που περνούσαν μέχρι και 30 λεπτά περισσότερα την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι ή ότι άλλο τους κρατά μπροστά από μια οθόνη. 
«Μισή ώρα την ημέρα μπορεί να μη φαίνεται πολύ, όμως αν υπολογίσουμε το χρόνο σε μια βδομάδα, ένα μήνα, και μετά σε ένα χρόνο τότε η επίπτωση είναι μεγάλη» λέει ο Schary. «Ένα παιδί μπορεί να έχει μέχρι και 4 ώρες περισσότερες ενεργού παιχνιδιού κάθε βδομάδα, και αυτό επιδρά θετικά για όλη του τη ζωή».
  
Ίσως αναρωτιέστε αν οι γονείς που συμμετείχαν λιγότερο τις καθημερινές, αναπλήρωναν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Συνέβηκε όμως ακριβώς το αντίθετο! Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά κάθονταν αυξήθηκε σχεδόν μια ώρα τη μέρα. 
   
Η συμμετοχή των γονιών στο παιχνίδι είναι καθοριστική 
Σύμφωνα με τον Bradley Cardinal, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας σωματικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η καθιστική συμπεριφορά είναι ενάντια στη φύση των περισσοτέρων παιδιών προσχολικής ηλικίας. 

«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κινούνται με αυθορμητισμό. Έτσι, είναι φυσικό γι’ αυτά να έχουν εκρήξεις δραστηριότητας πολλά λεπτά ανά ώρα. Βρήκαμε πως όταν τα παιδιά πάνε σχολείο μειώνονται τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, και γενικά αυτό συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κινητικότητα στην αρχή της ζωής είναι απαραίτητη για την καθιέρωση υγιεινού και ενεργητικού τρόπου ζωής, αυτογνωσίας, κοινωνικής αποδοχής ακόμη και για την εγκεφαλική και γνωστική ανάπτυξη.»

Σε μια άλλη έρευνα, οι Schary και Cardinal ερεύνησαν την ίδια ομάδα συμμετεχόντων βλέποντας τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς υποστηρίζουν και προωθούν το ενεργητικό παιχνίδι. Στην έρευνα αυτή βρήκαν πως οι γονείς οι οποίοι έπαιζαν μαζί με τα παιδιά τους ενεργητικά είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση. Οποιαδήποτε ενθάρρυνση από μέρους των γονιών έκανε διαφορά, ακόμη και παρακολουθώντας απλά το παιδί τους να παίζει ή να το καθοδηγούν προς μια δραστηριότητα. 

Όπως λέει ο Schary «Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, το παιχνίδι είναι η κύρια τους ασχολία κατά τις ώρες της ημέρας. Γι’ αυτό η γονεϊκή στήριξη και ενθάρρυνση είναι ζωτικής σημασίας.
  
Όταν βλέπουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας να μη βγαίνουν πολύ έξω από το σπίτι και να κάθονται παίζοντας με το κινητό ή βλέποντας τηλεόραση, πρέπει να βοηθήσουμε τους γονείς να αντιδράσουν και να εξουδετερώσουν αυτή τη συμπεριφορά».

Πηγή:paidiatros

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ  ΕΟΡΤΗ,  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ


Δάσκαλος, Κωνσταντίνος  Βασιλόπουλος,  
Μαθητές,  από  αριστερά  Κωνσταντίνος  Κάππος του Γεωργίου, 
 Μπλουγουράς  Παναγιώτης  του  Στυλιανού, 
και  Κωνσταντίνα  Χριστοπούλου  του Παύλου

ΤΟ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1935

Αφιέρωμα στην επέτειο  του Σταφιδικού Κινήματος του 1935

Η εξέγερση του Σταφιδικού Κινήματος της 25ης Αυγούστου 1935 στην Πυλία. Η προσυγκέντρωση στον Πήδασο, τα γεγονότα της Πύλου και η καθοριστικής σημασίας καταστροφή του γεφυριού του Χανδρινού την Τρίτη 27 Αυγούστου 1935. 
Η κατάληξη των πρωταγωνιστών του κινήματος.

Ήδη από τον Ιούνιο του 1935, και με την συμμετοχή του αδικοχαμένου αυτόχειρα (μετανιωμένου για την αψυχολόγητη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των Εθνικοφρόνων και τη μη εκλογή του στις εκλογές της 9ης Ιουνίου), πρώην βουλευτή του Αγροτικού Κόμματος, Λούη Τσικλητήρα, είχαν αποφασίσει οι σταφιδοπαραγωγοί να προβούν σε εξέγερση, εάν δεν εκπληρώνονταν έστω κάποια από τα προ των εκλογών δίκαια αιτήματά τους. Τη χρονιά εκείνη, το βασικό προϊόν της Μεσσηνίας, Αχαΐας και Κορινθίας, είχε πάθει σοβαρές ζημιές από παγοπληξία, βροχές κ.λπ. Οι αγρότες διεκδικούσαν από το κράτος προστασία και από τον Α.Σ.Ο. (Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό) μια καλή τιμή στο προϊόν που απέμεινε. Έκαναν ανά κοινότητες χωριών αιτήσεις και διαμαρτυρίες, αλλά από πουθενά καμιά ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους. Αυτά τα αιτήματα δημοσιεύτηκαν στις 12 Ιουνίου 1935 στην εφημερίδα Θάρρος, στην επονομαζόμενη στήλη του, το «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»: «…1ον) Να καταργηθεί η έγγειος φορολογία του Α.Σ.Ο. 2ον) Να καθορισθούν τα δελτία 3.900 δραχμών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επώλησαν εις τιμάς μικροτέρας. 3ον) Να καθορισθούν τιμαί δια το ερχόμενο έτος 2.500 δραχμαί το δελτίο. 4ον) Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού κατά δύο δραχμάς η οκά. Ας προσέξωμεν, σταφιδοπαραγωγοί, να εξασφαλίσωμεν το εισόδημά μας, διότι θα μετανοήσωμεν μετά τας εκλογάς. Όπως υπάρχουν λεπτά δια κινήματα, να ευρεθούν και για εμάς που συντηρούμε όλο το κράτος!». 

ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΣΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΚΑΤΩ   ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι Κάτω Αμπελόκηποι (Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων - Δημοτική Ενότητα ΠΥΛΟΥ), ανήκουν στον δήμο ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.




Η επίσημη ονομασία είναι “οι Κάτω Αμπελόκηποι”. Έδρα του δήμου είναι η Πύλος και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Κάτω Αμπελόκηποι ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Αμπελοκήπων, του πρώην Δήμου ΠΥΛΟΥ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Πηγή: buk.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ - ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Κωδικός οικισμού : 17310302 Code of settlement : 17310302
Παλαιά ονομασία : Κάτω Μινάγια Old name : Kato Minagia
Ημερομηνία μετονομασίας : 28/8/1940 Date of renaming : 28/8/1940
ΦΕΚ : 271/1940 Official Journal : 271/1940
Νέα ονομασία : Κάτω Αμπελόκηποι New name : Kato Ampelokipoi 

Πηγή : Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
www.eie.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Διοικητικές μεταβολές Οικισμού Κάτω Αμπελοκήπων

Κάτω Μινάγια Ν. Μεσσηνίας

·    21/04/1835
Ο οικισμός προσαρτάται στο δήμο Πηδάσσου

·    ΦΕΚ 22Α - 18/12/1840

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Πηδάσσου και προσαρτάται στο δήμο Μεθώνης

·    ΦΕΚ 262Α - 31/08/1912

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Μεθώνης και προσαρτάται στην κοινότητα Μηλίτσης

·    ΦΕΚ 215Α - 07/10/1927

Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Μηλίτσης και προσαρτάται στην κοινότητα Μιναγίων

·    ΦΕΚ 271Α - 03/09/1940

Ο οικισμός μετονομάζεται σε Κάτω Αμπελόκηποι

Κάτω Αμπελόκηποι Ν. Μεσσηνίας

Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Κάτω Μινάγια

·    ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997

Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Αμπελοκήπων και προσαρτάται στο δήμο Πύλου

·    ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Πύλου και προσαρτάται στο δήμο Πύλου-Νέστορος

Πηγή :
http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/show_metaboles_oik.jsp?toponymio_code=13565

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ / ΟΤΑ
Κ. Μιναγίων Ν. Μεσσηνίας

•ΦΕΚ 215Α - 07/10/1927
Σύσταση της Κοινότητας με την απόσπαση του οικισμού Άνω Μινάγια από την Κοινότητα Μηλίτσης και τον ορισμό του ως έδρα της Κοινότητας

•ΦΕΚ 215Α - 07/10/1927
Ο οικισμός Κάτω Μινάγια αποσπάται από την Κοινότητα Μηλίτσης και προσαρτάται στην Κοινότητα

•ΦΕΚ 271Α - 03/09/1940
Ο οικισμός Άνω Μινάγια της Κοινότητας μετονομάζεται σε Αμπελόκηποι

•ΦΕΚ 271Α - 03/09/1940
Ο οικισμός Κάτω Μινάγια της Κοινότητας μετονομάζεται σε Κάτω Αμπελόκηποι

•ΦΕΚ 271Α - 03/09/1940
Η Κοινότητα μετονομάζεται σε Κοινότητα Αμπελοκήπων
--------------------------------------------------------------------------------
Κ. Αμπελοκήπων Ν. Μεσσηνίας

•ΦΕΚ 271Α - 03/09/1940
Η Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της Κοινότητας Μιναγίων

•ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997
Η Κοινότητα καταργείται και συνενούται με το Δήμο Πύλου