Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ημέρα της Μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα!

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ σεβασμό για τη μητέρα και την τιμήσαν ανάλογα ως τη ζωή, αιώνες πριν από τη γιορτή της Ημέρας της Μητέρας στη Δύση.

Η Μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, ήταν η προσωποποίηση της φύσης που γεννά τα πάντα και λατρευόταν ως η απόλυτη θεότητα.

Η Γαία είναι η προγονική μητέρα - μερικές φορές παρθενογόνος - όλης της ζωής. Είναι η μητέρα του Ουρανού (του ουρανού), από την οποία η σεξουαλική ένωση έφερε τους Τιτάνες (οι ίδιοι γονείς πολλών από τους Ολυμπιακούς θεούς), τους Κύκλωπες και τους Γίγαντες. καθώς και του Πόντου (από τη θάλασσα), από την οποία ένωσε τους αρχέγονους θεούς της θάλασσας.

Η λατρεία της πέρασε στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, ​​σύζυγο και αδελφή του Κρόνου, η οποία γέννησε αρκετές θεότητες στην ελληνική μυθολογία.

Η Ρέα λατρευόταν ως «Μητέρα των Θεών» και οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το ετήσιο εαρινό τους φεστιβάλ για να τιμήσουν τη Ρέα, ​​τη θεά της φύσης και της γονιμότητας.

Η Ρέα συχνά αναφέρεται ως Μέτρος Θεόνας («Μητέρα των Θεών») και υπήρχαν αρκετοί ναοί γύρω από την Αρχαία Ελλάδα που ήταν αφιερωμένοι σε αυτήν με το όνομα.

Ο Παυσανίας ανέφερε ναούς αφιερωμένους στη Ρέα με το όνομα Μέτρο Θήωνα στην Ανάγυρο στην Αττική, στη Μεγαλόπολη στην Αρκαδία, στην Ακρόπολη της Αρχαίας Κορίνθου και στην περιοχή του Κεραμαϊκού στην Αθήνα, όπου το άγαλμα φτιάχτηκε από τον Φειδία.

Το κέντρο της λατρείας της Ρέας βρισκόταν ωστόσο στην Κρήτη, όπου το Όρος Ίδα λέγεται ότι ήταν η γενέτειρα του Δία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ένα «Σπίτι της Ρέας» στην Κνωσό.

Ημέρα της μητέρας στην αρχαία Ρώμη και σήμερα

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρτασαν επίσης ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ με το όνομα της Ιλαρίας προς τιμήν της μητέρας θεάς Cybele, περίπου 250 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός.

Αργότερα, η Christian Greece τίμησε τη μητέρα που συνδέθηκε με τη γιορτή του Υπαπαντή (2 Φεβρουαρίου). Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ημέρα που η Παναγία, μαζί με τον Ιωσήφ, πήρε τον 40χρονο Ιησού στο ναό για να ευλογηθεί.

Ωστόσο, στη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός του Υπαπαντή έχασε τη δημοτικότητά του και οι Έλληνες άρχισαν να τιμούν τη μητέρα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως την υπόλοιπη Δύση, παρόλο που η Εκκλησία επιμένει στην παλιά ημέρα του εορτασμού.

Η σύγχρονη γιορτή της Ημέρας της Μητέρας ιδρύθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αμερικανικό γυναικείο κίνημα.

Η Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις οργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 το κίνημα της Ημέρας της Φιλίας των Μητέρων και συναντήσεις που ονομάστηκαν Συναντήσεις της Ημέρας της Μητέρας, όπου οι μητέρες αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870, η Julia Ward Howe οργάνωσε μια εκδήλωση μητέρων που συγκεντρώθηκαν με το σύνθημα «ειρήνη και μητρότητα» για να αποτρέψουν την αποστολή παιδιών στον πόλεμο.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν την ημέρα ως ευκαιρία να τιμήσουν τις μητέρες τους, να τους ευχαριστήσουν για τις προσπάθειές τους να τους δώσουν ζωή, να τις μεγαλώσουν και να είναι η συνεχής υποστήριξη και καλοσύνη τους.

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια πολλά σε όλες τις Μητέρες!
    Από τη Μητέρα ξεκινά κάθε μορφή αγάπης , δημιουργίας έμπνευσης, οικογενειακής συνοχής και παράδοσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή