Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα

 Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου και είναι ταυτόχρονα ιερή θρησκευτική γιορτή και παγκόσμιο πολιτιστικό και εμπορικό φαινόμενο. 

Για δύο χιλιετίες, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το τηρούν με παραδόσεις και πρακτικές που είναι θρησκευτικής και κοσμικής φύσης.

 Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων ως την επέτειο της γέννησης του Ιησού από τη Ναζαρέτ, ενός πνευματικού ηγέτη του οποίου οι διδασκαλίες αποτελούν τη βάση της θρησκείας τους. 

Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως τα Χριστούγεννα έχουν μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. 
Τα περισσότερα έθιμα των Χριστουγέννων προέρχονται από πανάρχαια έθιμά. Ακόμα κι οι εικόνες των Χριστουγέννων που βλέπουμε στις εκκλησιές έχουν εμπνευστεί από την αρχαία τέχνη.
 H Εκκλησία ξεκίνησε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα τον 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ μέχρι τότε η μεγαλύτερη γιορτή ήταν τα Θεοφάνια. Ωστόσο, όλοι οι λαοί της Ευρώπης είχαν τις δικιές τους γιορτές την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου. 

Τα δημοφιλή έθιμα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή δώρων, το στολισμό χριστουγεννιάτικων δέντρων, την εκκλησιαστική επίσκεψη, το να μοιράζεσαι γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους και, φυσικά, να περιμένεις τον Άγιο Βασίλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου