Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Greece 2021 -Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά

 «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε την ημέρα της Λαμπρής, στην παλιά Μεσσηνία το 1770. Ο «Γέρος του Μωριά», έχει μείνει στη συνείδηση όλων ως η πιο εμβληματική μορφή του Αγώνα. Η κατάληψη της Καλαμάτας, η μάχη στο Βαλτέτσι, η άλωση της Τριπολιτσάς, έφεραν τη σφραγίδα της στρατιωτικής του ιδιοφυΐας. Μετά την καταστροφή του στρατού του Δράμαλη στη μάχη των Δερβενακίων, χρίστηκε αρχιστράτηγος των Επαναστατικών δυνάμεων. 

Μετά την Επανάσταση και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο βασιλιάς Όθωνας ωστόσο του χάρισε την ποινή, τον διόρισε αντιστράτηγο και σύμβουλο Επικρατείας του. 

Η ηγετική αυτή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης πεθαίνει σαν σήμερα το 1843, σε ηλικία 73 χρόνων. #Greece2021 🇬🇷

*Το κείμενο σε εισαγωγικά αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838

Πηγή:Greece 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου