Ο ήλιος έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας!
Ο ήλιος επιδρά στα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν το κιρκαδικό ρολόι μας και τη διάθεσή μας και την εγρήγορση.
Τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σηματοδότηση των κέντρων του εγκεφάλου μας που ρυθμίζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς, ενισχύουν την εγρήγορση, βοηθούν στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τη διάθεση. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν αποδοθεί σε μια χρωστική στο μάτι που ονομάζεται μελανοψίνη, η οποία είναι ευαίσθητη στο μπλε φως, και οι ερευνητές λένε ότι οι φωτοϋποδοχείς των κωνίων είναι χίλιες φορές πιο ευαίσθητοι στο φως από τη μελανοψίνη.
Οι φωτοϋποδοχείς των κωνίων στην κυκλική απόκριση ανταποκρίνονται στο μπλε φως μικρού μήκους κύματος, αλλά, επίσης, ανταποκρίνονται έντονα στα πορτοκάλια και τα κίτρινα μήκους κύματος και το φως αντίθεσης που αποδεικνύεται μοναδικά κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Τότε είναι ο φωτισμός είναι ικανός να διεγείρει τους φωτοϋποδοχείς κωνίων σε συγκεκριμένους νευρώνες στο μάτι που ρυθμίζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς.
Τα εσωτερικά μας ρολόγια ρυθμίζονται από τον εξωτερικό κύκλο φωτός-σκοταδιού.
Οι αλλαγές στο χρώμα του φωτός επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας.Το κύτταρο γνωστό ως αμακρινικό κύτταρο αμφιβληστροειδή σηματοδοτεί τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα που επηρεάζουν τα κιρκαδιανά μας εγκεφαλικά κέντρα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα κύτταρα αμακρίνης παρέχουν το συστατικό που λείπει από ένα εξελικτικό αρχαίο κύκλωμα έγχρωμης όρασης ικανό να ρυθμίσει το κιρκαδικό ρολόι κωδικοποιώντας το φασματικό περιεχόμενο του φωτός.
Το φυσικό φως που εμφανίζεται τη σωστή ώρα της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρολογιού μας και της διάθεσης και της εγρήγορσης.
Οι ηλικιωμένοι ειδικότερα έχουν ανάγκη τον ήλιο περισσότερο. Ο ηλικιωμένος πληθυσμός στερείται, ιδιαίτερα, από τον ήλιο, όπως φαίνεται από τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα και την έλλειψη της υπαίθριας δραστηριότητας.
Υπάρχει μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων από όλες τις αιτίες με την αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό το όφελος δεν έχει καμία σχέση με τη βιταμίνη D. Αντίθετα, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, μια ένωση, που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο, απελευθερώνεται στα αιμοφόρα αγγεία μας, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Το φως του ήλιου αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα γονίδια μας.Η έκφραση του 28% του γενετικού μας προφίλ ποικίλλει από εποχή σε εποχή.
Η έκθεση των ματιών μας στον ήλιο κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα ασκεί θετική επίδραση στη ρύθμιση του κιρκαδικού μας ρυθμού.
Πηγή: emedi.gr
Ο ήλιος μας βοηθά να βλέπουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ήλιος βοηθά τα φυτά να μεγαλώνουν!
Ο ήλιος βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης!
Η Υπεριώδης Ακτινοβολία είναι τροφή για το Σώμα!
"...Το φυσικό φως του ήλιου δημιουργεί ενεργή βιταμίνη D, την οποία χρειαζόμαστε για την υγεία των οστών, γιατί βοηθά στη ρύθμιση ασβεστίου. Συμβάλλει, επίσης, στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τη καρδιάς, του νευρικού συστήματος, της διαδικασίας πήξης του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος..."
ΑπάντησηΔιαγραφή