Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Το βέβαιο είναι ότι ζούμε πλέον στην κοινωνία της οικουμένης. Οι πολιτισμοί αναμιγνύονται, οι κουλτούρες συνδυάζονται και τα σύνορα καταρρίπτονται  με πρωτόγνωρους  ρυθμούς για τη  ανθρώπινη ιστορία. Τα παιδιά καλούνται να ζήσουν πλέον ως πολίτες του κόσμου και τούτο φέρνει στο προσκήνιο νέες ανάγκες και νέες προϋποθέσεις. Η εκπαίδευσή  τους  αυτόματα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει κάτω από νέα δεδομένα, προκειμένου να ετοιμάσει στελέχη του νέου πολυπολιτισμικού  παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Αυτονόητα σχεδόν η Γλωσσομάθεια αποκτά την πλέον κριτική σημασία!

Η βαθειά διεξοδική και δομημένη εκμάθηση ξένων γλωσσών αποκτά την ίδια ή και μεγαλύτερη βαρύτητα με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να σπουδάσουν τις ξένες γλώσσες  σε περιβάλλον, που δε θα στοχεύει μόνο στη στείρα καταγραφή λεξιλογίου και γραμματικών κανόνων.

Η σπουδή της ξένης γλώσσας οφείλει να γίνεται γνωστικό ταξίδι και συναρπαστική εμπειρία.

Κι αυτό γιατί η σύγχρονη γλωσσομάθεια δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει συμπληρωματικά μέσα στα πλαίσια  των παγκόσμιων αναγκών της εκπαίδευσης, αλλά και των επιχειρήσεων που αναμένουν στην πορεία τα στελέχη του μέλλοντος, δηλαδή τους μαθητές του σήμερα.

Η σύγχρονη εκπαίδευση  αλλά και οι επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους στην υψηλή μαθησιακή ποιότητα, στις οικολογικές ανησυχίες που θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα των επόμενων δεκαετιών, στη σύμπραξη με ένα σταθερό κώδικα ήθους, αρχών και αξιών, που απασχολεί όλους μας, στην ύπαρξη και την αναζήτηση του προσωπικού πάθους του κάθε παιδιού, που θα το οδηγήσει στο να ανακαλύψει το ταλέντο του ώστε να μεγαλουργήσει.

Όλοι οι παραπάνω τομείς και ο καθένας ξεχωριστά είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στον κόσμο της γνώσης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αργότερα. Για  να λειτουργήσουν αυτές οι προϋποθέσεις η σπουδή ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται, στο πλαίσιο οργανωμένης, δομημένης και επιστημονικής εκπαίδευσης. Υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, που απαιτούν την εναρμόνιση  με την κοινωνία της πληροφορίας, της ταχύτητας αλλά και της ουσιαστικής ανταλλαγής ιδεών και προσεγγίσεων  είναι ζητούμενα που μόνο οργανωμένα συστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν.

Θεωρούμε ότι μόνο έτσι, βιώνοντας την εκπαιδευτική εμπειρία  μέσω ενός οργανωμένου συστήματος, θα μπορούν τα παιδιά μας να μιλούν ξένες γλώσσες σε αυτό το μικρό χωριό, που έγινε ο πλανήτης, δημιουργώντας ένα νέο, καλύτερο και δυναμικότερο κόσμο.

Γιάννης  Καλογεράκης
Ανθρωποκεντρική ανάπτυξη
Ανθρώπινου δυναμικού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου